NOVI ZAKON TRENIRA STROGOĆU: Nema više bežanja s časova!

Gotov Nacrt zakona o osnovama obrazovanja

NOVI ZAKON TRENIRA STROGOĆU: Nema više bežanja s časova!

Društvo -
Roditelji će, prema novini koju je predložilo Ministarstvo prosvete, imati svega tri dana da opravdaju izostanke svoje dece. U suprotnom, škola će ih opomenuti, a posle toga zvati i službenike centra za socijalni rad

BEOGRAD - Direktore škola do sada je birao isključivo školski odbor, koji su činila po tri predstavnika nastavničkog veća, saveta roditelja i lokalne samouprave.Takva praksa dovela je do toga da su čelnici škola često birani mimo volje kolektiva, i to uglavnom po partijskoj ili rođačkoj liniji.- Prema novom nacrtu zakona, školski odbor biraće direktora sa liste kandidata koji su dobili podršku više od 50 odsto zaposlenih u školi. Ako nijedan kandidat ne dobije toliko glasova, konkurs se ponavlja. Ceo postupak biće javan, a podaci će moći da se pronađu na sajtu Ministarstva prosvete. Sindikati su se izborili za ovaj član zakona jer nam je muka od silnih zloupotreba pri zapošljavanju - objašnjava za Kurir Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).Nema skrivanjaKako kaže, zbog korupcije će biti promenjen i način zapošljavanja nastavnika. Liste manjkova i viškova u prosveti redovno će se ažurirati na sajtu Ministarstva prosvete i svake školske godine će se do 15. avgusta znati koliko i gde ima slobodnih radnih mesta.- Tako direktori više neće moći da kriju da imaju neko slobodno mesto u školi i da zapošljavaju svoje prijatelje i rođake - ističe Jankovićeva.Još jedna važna izmena tiče se sve masovnijih izostanaka đaka iz škole. Zato će, umesto dosadašnjih osam dana, roditelji ubuduće imati rok od svega tri dana da opravdaju izostanke svoje dece. Ako to ne urade, škola će ih prvo opomenuti pismenim putem, a posle toga će u pomoć moći da pozove i službenike Centra za socijalni rad. Da je neka mera svakako potrebna, pokazuje i dramatičan podatak da su đaci u Srbiji samo u toku jedne godine, 2012, imali čak četiri miliona neopravdanih izostanaka.Otkaz za tetkiceNakon što je donelo Pravilnik o finansiranju škola, prema kojem bi trebalo da se otpusti oko 3.000 članova vannastavnog osoblja (pedagoga, psihologa, blagajnika, tetkica), Ministarstvo prosvete je ovu odluku potvrdilo i u Nacrtu zakona kome je dodat član koji predviđa uvođenje službi koje bi za sve škole na nivou jedne opštine radile poslove čišćenja i administracije.- Ne mislimo da je praktičan. Imamo loš primer iz Slovenije. Zamislite da pukne cev u školi i da čekate da radnik neke službe pređe pola grada kako bi vam pomogao - kaže Janković.

REČ NARODAVaska Maksimova (57), nastavnik, dvoje decePrestrogo je i svakako nije razlog da škole kontaktiraju sa centrom za socijalni rad. Imala sam sličan slučaj. Mog sina su zbog jednog neopravdanog jurili da nađu i nastala je čitava zbrka. Sonja Lukinović (41), ekonomista, dvoje deceTo bi bilo strašno i totalno uvrnuto. Jedna od gluposti za koje se nadam da ipak neće biti usvojene.Slavica Bojinović (53), prevodilac, dvoje deceMislim da je to glupost. Verujem svojoj deci. Takođe sam imala sukob sa razrednom kada ćerki nije bilo dobro, pa nije htela da je pusti kući dok ne dobije oca, a on radi u vojsci i teško ga je dobiti istog trenutka.Valentina Dimitrijević (46), trgovac, jedno deteTo je najveća glupost, nije u redu. Šta ako roditelj nije mogućnosti da se javi?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track