NUNS: Milioni za Pink poslovna tajna
Foto: Beta Nenad Petrović

CINS uputio zahtev, ali nisu dobili odgovor

NUNS: Milioni za Pink poslovna tajna

Društvo -
BEOGRAD - NUNS smatra da je neprihvatljiv stav Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza da podatke o kreditu kompaniji Pink International proglasi poslovnom tajnom.

NUNS je saopštio da je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) uputio Agenciji, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, zahtev da se dostave svi ugovori koje je AOFI sklapala sa kompanijom Pink international, kao i obaveštenje da li je kompanija Željka Mitrovića ispunila obaveze iz ugovora.

Agencije ja potvrdila da je ta kompanija njen klijent, da ima višegodišnje zaključene izvozne poslove i da uredno servisira svoje obaveze.

"Ostali traženi podaci u vezi kompanijom 'Pink international', kaže se u odgovoru, u skladu sa zakonom i internim aktima, predstavljaju poslovnu tajnu", saopštava NUNS.

NUNS upozorava da je Agencijeza osiguranje i finansiranje izvoza zatvoreno akcionarsko društvo čiji je je jedini akcionar Republika Srbija i da raspolaže javnim sredstvima. Sama ta činjenica obavezuje AOFI da sve podatke o poslovanju učini dostupnim javnosti.

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović, upozorila je da je Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza je u 2014. dala TV Pink milionski kredit za refinansiranje.

CINS je, povodom odbijanja AOFI da dostavi tražene podatke, uputio žalbu povereniku za informacije od javnog značaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track