OBAVLJEN PRELET: Novi helikopteri Vojske Srbije sleteli na Batajnicu
Foto: FOTO Ministarstvo Odbrane

OBAVLJEN PRELET: Novi helikopteri Vojske Srbije sleteli na Batajnicu

Društvo -

BEOGRAD - Danas su sa Aerodroma "Nikola Tesla" na batajnički vojni aerodrom preleteli helikopteri Mi-17 V5 , koji su nedavno nabavljeni iz Ruske Federacije.

Helikoptere su dočekali pripadnici 890. mešovite helikopterske eskadrile.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak pozdravio je posadu prvog helikoptera i potpukovniku Ivici Živadinoviću, kapetanu Draganu Marjanoviću i zastavniku Zoranu Cogoljeviću čestitao prvi let. On im je poželeo bezbedne letove u budućnosti, a komandantu jedinice potpukovniku Miroslavu Zečeviću poručio da ovaj dan zabeleže jer je istorijski za njih i za RV i PVO i za Vojsku Srbije.

Komandant 890. mešovite helikopterske eskadrile potpukovnik Zečević potvrdio je da je ovo veliki dan za njegovu jedinicu, jer će doći do značajnog povećanja njenih operativnih sposobnosti i nivoa obučenosti, tako da će moći da odgovore na sve zadatke.

- Predstoji nam preobuka. Cilj nam je da na bezbedan način izvršimo preobuku pilotskog i tehničkog sastava, kako bismo potpuno uveli ovaj tip helikoptera u operativnu funkciju. To će nam biti primarni zadatak za prvu polovinu naredne godine – istakao je komandant eskadrile.

Tokom jučerašnjeg dana završen je kvalitativni prijem helikoptera Mi-17 V5 i Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, su od tog dana postali vlasnik tih letelica. Predstoji interna procedura uvođenja novih helikoptera u naoružanje i vojnu opremu Vojske Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track