OBNOVA ZADRUGARSTVA U SRBIJI: Odbor za selo SANU podržao plan Krkobabića
Foto: Marina Lopičić

U Palati Srbije

OBNOVA ZADRUGARSTVA U SRBIJI: Odbor za selo SANU podržao plan Krkobabića

Društvo -

BEOGRAD - U Palati Srbije danas je održan sastanak ministra u Vladi Milana Krkobabića zaduženog za regionalni razvoj i članova Odbora za selo SANU koju je predvodio predsednik Odbora akademik Dragan Škorić.

Članovi Odbora za selo SANU dali su punu podršku konceptu Milana Krkobabića koji je vezan za obnovu zadrugarstva i revitalizaciju selau Srbiji.

Na sastanku je dogovoreno zajedničko delovanje kabineta ministra, SANU-a, naučnih instituta, zadružnih saveza i svih drugih relevantnih činioca na ovom značajnom i velikom poslu.

Prvi korak u realizaciji ovog koncepta je Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom Upravnom okrugu.

Program će početi da se sprovodi u prvoj polovini maja ove godine.

Ukupan iznos podsticajnih sredstava predviđenih budžetom Republike Srbije za ovu godinu je 200.000.000,00 dinara. Maksimalan iznos od 6.250.000,00 namenjen je kao namenski podsticaj za osnivanje novih zadruga, a iznos do12.500.000,00 predviđen je za razvojne projekte postojećih zemljoradničkih zadruga.

Značajnu ulogu u ovom programu će imati i jedinice lokalne samouprave kao i Zadružni savez Srbije i regionalni zadružni savezi.

Na sastanku ministar Krkobabić je posebno istakao da ovo nije posao za jednu vladu i jednog ministra već proces koji će trajati više godina da bi ostvarili rezultate čiji je cilj jake zadruge i bolji život u selima Srbije.

Na sastanku je zaključeno da se pokrene zajednička inicijativa za formiranje Nacionalnog zadružnog saveta Republike Srbije.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track