ODBIJENA MOLBA TUŽILAŠTVA U BOLONJI: Slike italijanskih slikara ostaju u Narodnom muzeju
Foto: Stefan Jokić

Nisu ispunjeni zakonski uslovi

ODBIJENA MOLBA TUŽILAŠTVA U BOLONJI: Slike italijanskih slikara ostaju u Narodnom muzeju

Društvo -

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu odbio je zahtev tužilaštva pri Osnovnom sudu u Bolonji za privremenu zaplenu osam umetničkih slika izloženih u Narodnom muzeju u Beogradu, jer nisu ispunjeni zakonski uslovi za usvajanje zahteva.

U saopštenju suda se navodi da je 29. novembra sud doneo odluku u kojoj je utvrdio da ne može da udovolji podnetom zahtevu za pružanje međunarodne pravne pomoći, koji mu je uputio javni tužilac pri Osnovnom sudu u Bolonji, imajući u vidu da nisu ispunjene zakonske pretpostavke koje su propisane Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Donoseći ovakvu odluku, sud je, između ostalog, cenio da li u konkretnom slučaju postoje osnovi sumnje da su prijavljena službena lica iz Italije i Srbije preduzimanjem opisanih radnji, ostvarila zakonske elemente krivičnog dela nedozvoljena trgovina kulturnim dobrima ili nekog drugog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, a koji osnovi sumnje bi bili razlozi za odobrenje mere privremenog oduzimanja predmeta od Narodnog muzeja u Beogradu, napominje sud.

Odluka je putem međunarodne pravne pomoći dostavljena nadležnim organima Republike Italije.

Zamolnica Republike Italije sa zahtevom tužilaštva pri Osnovnom sudu u Bolonji za privremenu zaplenu osam umetničkih slika stigla je u Viši sud u Beogradu 18. novembra 2015. godine.

Istovremeno, zahtevana je i restitucija umetničkih dobara Republici Italiji, jer, kako su tvrdili nadležni organi te države, osim što predstavljaju materijalni dokaz u krivičnom postupku, reč je o dobrima koja su zakonito vlasništvo te države.

U tužilaštvu u Bolonji u toku je krivični postupak protiv dva srpska državljana i nekoliko italijanskih zbog sumnje da su malverzacijama posle Drugog svetskog rata slike došle u Beograd.

U pitanju su: ulje na platnu dimenzija "portret Kraljice Kristine od Danske" - autor Ticijan, ulje na platnu "Madona sa detetom i donatorom" - autor Jacopo Tintoretto, tempera na panelu "San Roko" - autor Vittorio Carpačio, tempera na panelu "San Sebastian" - autor Vittorio Carpačio, ulje na panelu "Poklonstvo deteta sa anđelima i svecima", slika tempera na panelu "Madona sa detetom"- autor Paolo Veneziano, tempera na panelu "Madona sa detetom, sveci, blagovest, raspece, triptih" i tempera na panelu "Madona i dete na tronu" - autor Spinello di Luca Spinelli.

Ovim povodom istoričar umetnosti i kustos Narodnog muzeja Nikola Kusovac rekao je ranije Tanjugu da su pomenuta dela Italijani legalno prodali za vreme Drugog svetskog rata, kao i da su neka od tih dela bila izložena u Italiji 2004. godine, ali da tada osporavanja vlasništva ili zahteva za povraćaj slika nije bilo.

U Narodnom muzeju su rekli da su sva umetnička dela u zbirkama Narodnog muzeja zakonito vlasništvo Republike Srbije i napominju da nisu dobili nikakav zvanični zahtev italijanskog tužilaštva povodom osam pomenutih slika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track