Odbor: Prisluškivač nabavljen i korišćen po propisima
Foto: Kurir

Skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti

Odbor: Prisluškivač nabavljen i korišćen po propisima

Društvo -
Dokument koji je na jednoj od prethodnih sednica tog tela pokazao zaštitnik građana Saša Janković, a koji je sadržao navode o tome da su pripadnici VBA pratili miting SRS u novembru 2014. godine, verodostojan je i da se nalazi u arhivi VBA

BEOGRAD - Skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti utvrdio je tokom posete Direkciji Vojnobezbednosne agencije da u slučaju nabavke i korišćenja uređaja za prisluškivanje nije bilo nepravilnosti i nezakonitosti.

Odbor je, takođe, utvrdio i da je dokument koji je na jednoj od prethodnih sednica tog tela pokazao zaštitnik građana Saša Janković, a koji je sadržao navode o tome da su pripadnici VBA pratili miting SRS u novembru 2014. godine, verodostojan i da se nalazi u arhivi VBA.

Kako je objavljeno na skupštinskom sajtu, Odbor je tokom nadzorne posete obavio neophodne provere i utvrdio sve okolnosti u vezi s kupovinom i korišćenjem uređaja za "monitoring ćelijskih sistema veza", odnosno prisluškivanje.

Na jednoj od prethodnih sednica, naime, ministar odbrane Bratislav Gašić izneo je navode o nepravilnostima prilikom kupovine i korišćenja tog uređaja.

Odbor je ustanovio da je 2006. godine na inicijativu Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore G-5 i predlog Uprave za snabdevanje Ministarstva odbrane tadašnji ministar odbrane Zoran Stanković doneo odluku o pokretanju postupka za nabavku jednog takvog uređaja.

"Prema priloženoj dokumentaciji i prikupljenim saznanjima Odbor je ustanovio da nije bilo nepravilnosti i nezakonitosti u nabavci i korišćenju navedenog uredaja", piše u saopštenju.

Sa pribavljenim saznanjima u vezi nabavke i korišćenja tog uređaja Odbor za kontrolu službi bezbednosti upoznaće i Odbor za odbranu i unutrašnje poslove.

Odbor u saopštenju navodi i da je u toku nadzorne posete proverio verodostojnost dokumenta koji pokazao zaštitnik građana, a koji nosi broj SP 1696-1/14, te da je utvrdio da se taj dokument nalazi u arhivi VBA.

"Analizom sadržaja navedenog dokumenta, Odbor je utvrdio da sadrži deo podataka i saznanja koja nisu u skladu sa zakonom propisanim delokrugom rada VBA", naveo je Odbor.

To telo je naložilo Generalnom inspektoru službi bezbednosti Ministarstva odbrane da u roku od 15 dana obavi proveru i utvrdi činjenice i odgovornost za prikupljanje podataka i saznanja koja nisu u skladu sa zakonskom regulativom.

O rezultatima provere i preduzetim merama inspektor treba da obavesti Odbor.

Navedeno je i da su članovi tog skupštinskog tela kontrolu zakonitosti rada VBA obavili uvidom u podatke i saznanja sadržane u dokumentima koji nisu u višim fazama operativnog rada.

Ustanovljeno je da su podaci i saznanja VBA u tim dokumentima u skladu sa zakonom propisanim delokrugom poslova i zadataka službe, te da u tom pogledu nije bilo nezakonitog prikupljanja podataka i saznanja van delokruga rada VBA.

Delegacija Odbora razmatrala je primerenost organizacijsko-formacijske strukture VBA bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama kojima su izloženi Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i bezbednosni sistem u celini, kao i zaključke iz godišnje analize rada VBA za 2014. godinu.

Inače, Odbor za kontrolu službi bezbednosti je nadzornu posetu Direkciji VBA obavio 18. i 19. marta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track