DEKAN FDU: Nije tačno da je Medenica ostao bez posla, biće raspisan novi konkurs
Foto: Dragan Kadić

DEKAN FDU: Nije tačno da je Medenica ostao bez posla, biće raspisan novi konkurs

Društvo -

BEOGRAD - Dekan Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Zoran Popović izjavio je danas da će FDU ponovo raspisati konkurs za izbor profesora, od vanrednih do redovnih i da će procedura biti ubrzana, kako bi profesor Istorije svetskog pozorišta i drame Ivan Medenica mogao ponovo da konkuriše za mesto redovnog profesora.

- Priča da je (Medenica) ostao bez posla, da odlazi sa fakulteta nije tačna. Ja sam juče posle neuspešnog izbora pozvao čitavu katedru za filmsku i TV režiju i pokušali smo da nadjemo zakonsko i normativno rešenje, kako bi kolega ostao - rekao je Popović. On je dodao da Medenica ima ugovor do 1. novembra.

- Očekujem da komisija opet napiše izuzetno povoljan izveštaj, molio sam i studente da napišu dopis profesorima. Ubrzaćemo proceduru i on (Ivan Medenica) neće nijedan dan ostati bez posla - rekao je Popović.

Popović je kazao da "ni u snu" nije očekivao da Medenica neće biti izabran za redovnog profesora FDU, jer je imao izuzetno pozitivan izveštaj komisije za izbor, koja je sastavljena od eksperata u toj oblasti i ima izuzetne reference.

- Kada se glasa na Izbornom veću, glasaju samo oni članovi u koje se zvanje kandidat bira, dakle mogli su da glasaju samo redovni profesori, kojih na fakultetu ima 50. Kvorum je dve trećine (35), a bilo je prisutno 37 profesora. On je dobio 24 glasa, a bilo mu je potrebno 26. Ne možemo da utičemo na ljude da glasaju za ili protiv. Da je bila prisutna većina, verujem da bi on bio izabran - rekao je Popović.

On je dodao da o Medenici ima visoko mišljenje i da veruje da takvo mišljenje ima i većina kolega, kao i studenti FDU.

- On je sjajan pedagog i pozorišni kritičar i teoretičar, istoričar poziorišta. On može da pruži studentima puno toga u smislu znanja - rekao je Popović.

Profesor Ivan Medenica nije izabran za redovnog profesora FDU, zbog čega su reagovale mnoge njegove kolege, a studenti potpisuju peticiju podrške Medenici.

Medenicu su prošle godine studenti izabrali za jednog od tri najbolja profesora u Srbiji. Od oktobra 2015. on obavlja funkciju umetničkog direktora Bitefa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track