OMBUDSMAN JANKOVIĆ: Neću podneti ostavku!
Foto: Zorana Jevtić

Afera pištolj

OMBUDSMAN JANKOVIĆ: Neću podneti ostavku!

Društvo -
Žele da podlegnem pritisku, da kažem "šta mi sve ovo treba..i povučem se. Ali neću. Izguraću ovo do kraja. Navikao sam na pritiske. Pomirio sam se s tim da sve to ovako mora, zaključio je Janković

BEOGRAD, - Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je za Danas da je cilj cele afere i novinskih napisa protiv njega da se povuče sa mesta ombudsmana, ali je poručio da se neće povući, već će "izgurati ovo do kraja", jer je navikao na pritiske i pomirio se sa tim "da sve to ovako mora".

Janković napominje da je policija objavila kopije dozvola za oba pištolja, i njegovog CZ M-57 i CZ-99, koji je pripadao njegovom ocu.

Objavljen je sudski ugovor o razmeni, ali ne i moja dozvola za CZ-99, dodao je Janković i podsetio da je nju izvadio tri dana pre samoubistva prijatelja.

Međutim, policija nije objavila taj dokument, a jeste neke koje niko nije tražio, ukazao je Janković i precizirao da su "objavili delove iz istrage o samoubistvu, pod izgovorom da ih je tražio poverenik za informacije od javnog značaja".

"On je tražio samo dokumentaciju o pištolju, što je tražio i ministar Stefanović. Tema je bila da li je Saša Janković imao nelegalno oružje. To jeste pitanje od javnog interesa. Međutim, nisu bili zadovoljni odgovorom - da je pištolj bio legalan, pa su otišli korak dalje i objavili dokumentaciju iz istrage koja zadire u moju najdublju intimu", napomenuo je Janković.

Ako su već i to uradili, zašto nisu objavili svih 100 strana, već samo delove, upitao je Janković i primetio da nema parafinskih rukavica, rezultata poligrafskog testiranja, izjava sva tri veštaka.

Na sajtu MUP nema ni dokumenta o završetku istrage, gde piše da je slučaj okončan, da je u pitanju samoubistvo i da nema elemenata krivičnog dela, naglasio je Janković i predočio da "ovako predstavljene, delimične i nepotpune informacije, mogu da izazovu sumnju kod dela javnosti".

"Ja sam, sa druge strane, doveden u poziciju da svakom svojom izjavom moram da se branim, a nisam nizašta kriv. Treba da se pravdam zašto su na mojim rukama pronađene čestice nitrata", rekao je Janković.

Nisam bio u stanu kada je moj prijatelj počinio samoubistvo, ušao sam 15 minuta kasnije. Držao sam mu glavu i zato su čestice na mojim rukama, objasnio je Janković, ukazujući da je istraga gotova, slučaj zatvoren, a on 20 godina kasnije mora da ponavljam istu, bolnu priču.

On je najavio da će poverenik za informacije od javnog značaja postaviti pitanja MUP: zašto nisu objavili kompletnu dokumentaciju o pištolju i zašto su objavili delove iz istrage, koje im niko nije tražio.

Pitaće i zašto nisu u potpunosti objavili dokumentaciju iz istrage, kad su već to učinili selektivno. Ja neću reagovati, rekao je Janković.

Upitan da li je cilj novinskih napisa i aktera cele afere da se povučee sa mesta ombudsmana, Janković je odgovorio "apsolutno" i konstatovao da, kada već ne mogu da ga smene, jer nemaju zbog čega, pribegavaju drugim metodama.

Žele da podlegnem pritisku, da kažem "šta mi sve ovo treba.." i povučem se. Ali neću. Izguraću ovo do kraja. Navikao sam na pritiske. Pomirio sam se s tim da sve to ovako mora, zaključio je Janković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track