Ombudsman Janković: Očekivao sam podmetanja, ali nikad optužbe za izdaju!
Foto: Zorana Jevtić

Unakrsna vatra

Ombudsman Janković: Očekivao sam podmetanja, ali nikad optužbe za izdaju!

Društvo -
Od ministra policija Nebojše Stefanovića tražio da skine sa nekih dokumenata oznaku tajnosti, jer kako ističe ne shvata zašto bi bio ugrožen interes Srbije, ako javnost sazna šta su ovlašćeni pripadnici MUP utvrdili da se dogodilo u jednom incidentu na ulici

Očekivao sam podmetanja i neistine, ali nisam verovao da će me ljudi, koji neposredno vrše vlast, optuživati za napad na otadžbinu i perfidno podrivanje sistema bezbednosti po nalogu stranih agentura, izjavio je u intervjuu za NIN Zaštitnik građana Saša Janković.

Ovo nije kriza za Vojnobezbednosnu agenciju (VBA), nije ni kriza za Zaštitnika građana, ovo je kriza kontrole vlasti, kao jednog od osnova demokratije u svakoj zemlji, ocenio je Janković.

Ombudsman je, osvrćući se na primedbe premijera Srbije Aleksandra Vučića da u javnost nije izlazio sa tim da Kobre čuvaju Snežanu Malović, objasnio da u to vreme nije bilo ovakvog odbijanja saradnje, pa nije postojala potreba da sa zamerkama izlazi u javnost.

Ni sada mi obraćanje javnosti nije bio prvi, već poslednji korak, jer to u pitanjima bezbednosti nikada nije prost račun, naglasio je Janković i poručio da je javnost poslednje i najjače ovlašćenje svakog ombudsmana, pa i Zaštitnika građana Srbije.

Nije tajna da sam pronalazio nepravilnosti u radu VBA

Janković je podsetio i da nije tajna da je u radu BIA pronalazio nepravilnosti, čak i nezakonitosti, ali ih nisu krili od ombudsmana, već su kritike su prihvatali i poštovali preporuke da ih otklone.

On je rekao da je od ministra policija Nebojše Stefanovića tražio da skine sa nekih dokumenata oznaku tajnosti, jer ne shvata kako bi to bio ugrožen interes Srbije, ako javnost sazna šta su ovlašćeni pripadnici MUP utvrdili da se dogodilo u jednom incidentu na ulici.

Spisak krivičnih dela koja VBA može da otkriva, istražuje i prikuplja dokaze za njih taksativno je nabrojan u članu 6. Zakona o VBA i Vojnoobaveštajnoj agenciji i tamo nema dela "ometanje vojnog lica u vršenju vojne službe", rekao je Janković.

A i za ona dela koja su nabrojana, dodao je on, ne sme da se desi da MUP otpočne sa istragom, izađe na teren da bi prikupio podatke i sazna da ih je već uzela VBA.

Ozbiljni problemi u Žandarmeriji

Janković je rekao i da odavno postoje saznanja o ozbiljnim problemima unutar Žandarmerije, da se određene prijave o unutrašnjim nezakonitostima sklanjaju u fioke, da ima nedodirljivih i opasnih po svakoga ko ukaže na nepravilnosti.

Čak mi je i državni sekretar u MUP napisao da nailazi na opstrukcije. Uništavaju se službene arhive u Odeljenju za bezbednost pri kabinetu ministra. To je više nego zabrinjavajuće, zaključio je Janković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja