OMBUDSMAN: Odmah pustiti na slobodu zatvorenika koji je godinama NEZAKONITO IZA REŠETAKA!
Foto: Fonet, Aleksandar L

OMBUDSMAN: Odmah pustiti na slobodu zatvorenika koji je godinama NEZAKONITO IZA REŠETAKA!

Društvo -

Zatvorenik u Kazneno-popravnom domu u Sremskoj Mitrovici, mimo zakonom propisnih uslova, izdržava desetogodišnju kaznu zatvora izrečenu 1996. godine pred Okružnim sudom u Belom Manastiru (bivša Republika Srpska Krajina, RSK), utvrdio je zaštitnik građana posle kontrole sprovedene po pritužbi zatvorenika.

U saopštenju zaštitnika građana se kaže da je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija naveo da je zatvorenik premešten u Sremsku Mitrovicu 1996. godine zbog pogoršanja bezbednosne situacije u RSK i da u spisima stoji da je, nakon prijema u zavod u Sremskoj Mitrovici, zadržan na osnovu naloga službenika Ministarstva pravde datog u telefonskom razgovoru.

Pritužilac je 2000. godine pobegao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici i krio se oko 11 godina. Kada je uhvaćen vraćen je na izdržavanje ostatka desetogodišnje kazne i još se nalazi zatvoru.

Zaštitnik građana smatra da se presuda kojom je pritužiocu izrečena kazna zatvora ne može izvršavati u zavodima u Republici Srbiji, pa je preporučio Upravi za izvršenje krivčnih sankcija da bez odlaganja prestane sa izvršenjem kazne zatvora i pritužioca u pisanoj formi pouči o pravu na naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode.

Zaštitnik građana je, takođe, preporučio da Uprava bez odlaganja utvrdi da li se u zavodima u Srbiji nalaze još neka lica koja izdržavaju kazne zatvora izrečene presudama sudova sa teritorije (bivše) RSK i da, ukoliko je to slučaj, bez odlaganja prestane sa izvršenjem tih kazni.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Da li je Srbija zaštićena od sajber napada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track