ONI SU NESTALI, ALI MI IH NISMO ZABORAVILI: Danas se navršava 18 godina od otmice novinara na Kosovu
Foto: Printscreen UNS Arhiva

Postavljanje spomen-obeležja kod Orahovca

ONI SU NESTALI, ALI MI IH NISMO ZABORAVILI: Danas se navršava 18 godina od otmice novinara na Kosovu

Društvo -

Danas se navršava 18 godina od nerasvetljene otmice novinara Radio Prištine - Đura Slavuja i Ranka Perenića kod Orahovca.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije će na mestu otmice, na putu Velika Hoča-Zočište na području opštine Orahovac, postaviti spomen-obeležje na srpskom i albanskom jeziku "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih".

Spomen-obeležje nestalim kolegama do sada je rušeno četiri puta, a odgovorni nikada nisu pronađeni, napominje se u saopštenju UNS-a.

UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije ponovo traže od Euleksa, Unmika, Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji da obnove istrage, te javnom kampanjom i kroz instituciju zaštićenih svedoka podstaknu pojedince da progovore o zločinima nad novinarima.

Iz UNS-a podsećaju da su Đuro Slavuj i Ranko Perenić 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha.

Prema podacima porodica, poslednji put viđeni su u prepodnevnim satima u Velikoj Hoči, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom terorističke organizacije "Oslobodilačka vojska Kosova".Porodice Perenić i Slavuj nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini. Automobil u kojem su bili, plava "zastava 128", nikada nije pronađen.

UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije napominju da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji.

Novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike" Ljubomir Knežević otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica.

Novinar i prevodilac Aleksandar Simović nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini, a deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Novinar srpske redakcije Radio Kosova Marjan Melonaši nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini.Fotoreporter Momir Stokuća ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Mila Buljevića je 25. juna 1999. godine otela teroristička OVK nedaleko od izbegličkog centra u Prištini.

Među ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji su i novinari lista "Bota sot" Bekim Kastrati koji je ubijen 2001. godine i Bardilj Ajeti, ubijen 2005. godine. Ajeti je ubijen kod sela Bresalce nedaleko od Gnjilana iz vozila u pokretu.

(Tekst: Srna)

(Foto: Printscreen/UNS arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track