OPASNA, A LAKO DOSTUPNA: Broj zavisnika raste, evo koja je droga najzastupljenija u Srbiji
Foto: AP

Proba iz znatiželje ubrzo dovodi do zavisnosti

OPASNA, A LAKO DOSTUPNA: Broj zavisnika raste, evo koja je droga najzastupljenija u Srbiji

Društvo -

Veliki broj ljudi na planeti zloupotrebljava neke od proizvoda "indijske konoplje" odnosno kanabisa, kao što su marihuana, hašiš ili hašišovo ulje, a direktor Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Srbije Milan Pekić kaže da je marihuana najzastupljenija droga i u Srbiji.

"To je droga koja može da se uzgaja na teritoriji Srbije u prirodnim uslovima. Pored toga, uzgaja se u veštačkim uslovima u laboratorijama. Proces proizvodnje je jednostavan pa je zato dostupna i onima koji nemaju sredstava da sebi priušte neke skuplje droge", rekao je Pekić.

Pored uzgajanja marihuane na domaćoj teritoriji, ona u Srbiju dolazi sa područja Albanije, preko Kosova i Metorije, iz Crne Gore, i jedan manji deo iz Makedonije, naveo je Pekić.

Prema njegovim rečima, teško je opredeliti koliki je tačan broj konzumenata marihuane u Srbiji, jer su "jedni zavisnici, a drugi je samo probaju iz znatiželje".

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije ''Dr Milan Jovanovic Batut'', marihuanu je među odraslom populacijom između 18 i 64 godine konzumiralo 7,7 odsto populacije nekada u toku života, dok ju je u prethodnih 12 meseci konzumiralo 1,6 odsto odrasle populacije.

To su međutim, zvanični podaci, a pretpostavlja se da je broj konzumenata znatno viši.

Prema objašnjenju koje se može naći na sajtu Kancelarije za borbu protiv droga, marihuanu čine listovi i cvetovi kanabisa (Indijske konoplje), dok je njen modifikovani oblik sa znatno jačim dejstvom - droga poznata kao "skank".

Od kanabisa, koji kao indrustrijska biljka vodi poreklo iz srednje Azije, mehaničkim ili hemijiskom putem dobijaju se i hašiš i hašišovo ulje.

Ulična prodajna cena marihuane u Srbiji varira i zavisi od mnogo faktora, a prosečno se kreće oko 500 dinara za pola grama, jedan gram je 1.000 dinara, pet grama košta oko 3.000 dinara, a 10 grama oko 6.000 dinara, navodi se na sajtu Kancelarije.

Marihuana se najčešće puši u ručno pravljenim cigaretama poznatim kao "džoint", u raznim lulama i nargilama, a priprema se i kao čaj, dok maštovitiji konzumenti sa njom spremaju pite ili kolačiće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja