OPASNI PROIZVODI: Jakne guše decu, kablovi zapaljivi

Sve je više loše i nebezbedne robe

OPASNI PROIZVODI: Jakne guše decu, kablovi zapaljivi

Društvo -
Iz prodaje povučeni pojedini komadi odeće za mališane, stolovi na kojima puca staklo, grejalice koje su se topile i palile

BEOGRAD - Roditelji koji su kupili kineske dečje jakne „C&A bebi klab“ crvene ili roze boje treba da znaju da su one u junu povučene sa tržišta jer je utvrđeno da mališani u njima mogu da se uguše. Opasnost od gušenja postoji i ako nosite H&M pantalone poreklom iz Bangladeša, što je otkriveno u aprilu ove godine.Ovakvi i slični proizvodi nisu retkost u domaćim prodavnicama, a među njima ima dečjih kolica, sandalica i krevetaca, zatim ručnog alata, kineskog nameštaja, produžnih kablova, kvarcnih grejalica...- Roba stiže raznim kanalima i na njoj se otkrivaju različite mane. Kod kvarcnih grejalica i uljanih radijatora prekidači nisu bili odgovarajući za tu količinu toplote, pa su se topili i palili, na kineskim stolovima pucalo je staklo, a nožice su se krivile... Odgovornost za stavljanje u promet nebezbednih proizvoda je na proizvođačima, uvoznicima i trgovcima, i država mora uvesti red na tržištu Srbije i kazniti one koji krše Zakon o bezbednosti proizvoda - naglašava Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača.

Glavni krivac za ovakvo stanje su, po mišljenju Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta za zaštitu potrošača Beograda, neodgovorni državni organi.- Smanjena je nadležnost inspekcija i to je svesno urađeno. Najbolje rezultate u pogledu bezbednosti i kvaliteta proizvoda postigle su zemlje koje su objedinile inspekcije kako bi se izbegao sukob interesa - ističe Bogosavljević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track