OPASNO: Fotelje izazivaju ekcem na zadnjici!
Foto: Shutter

Zabranjeno sredstvo niko ne kontroliše

OPASNO: Fotelje izazivaju ekcem na zadnjici!

Društvo -
Sve više građana boluje od „sofa dermatitisa“, alergije izazvane sedenjem na nameštaju prskanom dimetil fumaratom, koji služi da spreči pojavu buđi

BEOGRAD - Svrab, crvenilo, ekcem po leđima i butinama samo su neki od simptoma takozvanog sofa dermatitisa, od kojeg pati sve veći broj građana Srbije, tvrde alergolozi i dermatolozi.Ovo je, kako kažu, alergija koja se javlja prilikom sedenja na nameštaju najčešće iz Kine i Indije, a koji je prskan dimetil fumaratom (DMF), opasnim sredstvom koje služi da se spreči pojava buđi tokom dugog transporta!- „Sofa dermatitis“ je kontaktni alergijski dermatitis, koji nastaje kad osoba sedi u fotelji, na kauču ili na nekom drugom komadu nameštaja koji je prskan dimetil fumaratom. Ova supstanca je toliko moćna da prolazi kroz odeću i izaziva reakcije na delovima kože koja je došla u kontakt s nameštajem. Najčešće se ispoljava u vidu svraba, iritacije i crvenila - objašnjava za Kurir dr Gorana Isailović, alergolog, koja napominje da je promet ovog sredstva u EU zabranjen još 1998. godine, dok je 2009. zabranjen i uvoz robe koja sadrži DMF. Ovo sredstvo je zabranjeno i u Srbiji, ali, kako kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), njegovo prisustvo u nameštaju niko ne kontroliše.

Bez kontrole- Nameštaj koji se transportuje iz udaljenih zemalja, primera radi iz Kine, ne prska se samo protiv buđi, već i protiv moljaca i štetočina. Sredstva koja se koriste da se nameštaj sačuva mogu sadržati i neke teške metale ili čak sastojke koje su kancerogene - upozorava Papović, koji kaže da je o ovom problemu u više navrata upozoravao nadležne, ali bez uspeha. Saša Filipović iz laboratorije „Jugoinspekt“ kaže da je bezbednost proizvoda u Srbiji ostavljena na odgovornost proizvođaču jer, kako ističe, ne postoji nijedno telo koje se time bavi.U Ministarstvu trgovine kažu da „prema sadašnjim zakonskim propisima nije obavezno da se svaki komad nameštaja testira ili ispituje“:Skupo ispitivanje- Ako se posumnja da nameštaj sadrži opasne hemikalije, vrši se uzorkovanje nameštaja i ispitivanje na hemikalije . Takvo ispitivanje je skupo.

Dr IsailovićALERGIJA I OD CIPELA!Dr Gorana Isailović kaže da se, osim na butinama i leđima, alergija na DMF može javiti i na stopalima.- Zabeleženi su slučajevi da su alergiju na DMF dobili pacijenti koji su osam ili više sati nosili cipele transportovane u kutijama sa silikonskim kesicama u kojima je bio DMF. Simptomi su bili nadute, otečene noge, crvenilo, svrab i bol.

ČinjeniceKAKO SE ZAŠTITITI- Ne kupujte nameštaj s mirisom- Ukoliko ste ga već kupili, proverite da li ste alergični na DMF- Sumnjiv nameštaj odnesite na hemijsko čišćenje i proluftirajte ga- Kad sedite, postavljajte debele podloge ili podmetače između sebe i nameštaja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track