OPREZ! ČUVAJTE SE OVE KRVOPIJE: Ujed muve klintonke nije šala!
Foto: Profimedija

Opasna krvopija

OPREZ! ČUVAJTE SE OVE KRVOPIJE: Ujed muve klintonke nije šala!

Društvo -
Njeni ugrizi mogu da izazovu veliki otok, infekciju, pa čak i upalu potkožnog tkiva. Ovaj insekt najčešće napada ruke i noge

BEOGRAD - Ujedaju nas komarci, paukovi, krpelji, ali ovih dana aktuelne su i crne mušice, poznatije kao klintonke.

Njeni ujedi mogu da izazovu veliki otok, infekciju, pa čak i upalu potkožnog tkiva. Dermatolog dr Gorana Isailović objašnjava da se radi o nekoj vrsti mušica, sličnoj golubačkoj koja, međutim, ima drugačiji usni aparat.

- Zbog toga njen ujed pravi veću rupicu na koži, koja jako svrbi. Mesto uboda može dramatično da otekne, a zbog jakog svraba, češanjem se povećava šansa da se toksin prenese dublje pod kožu, zbog čega nastaje infekcija, pa čak i upala potkožnog tkiva. Prva pomoć u tim situacijama je krema za smanjivanje svraba, ali nakon toga odmah se treba obratiti lekaru - savetuje dr Isailović.

Dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine, objašnjava da svake nedelje u ordinaciju dođe po nekoliko pacijenata sa sličnim simptomima.

- Teško je proceniti koji je insekt u pitanju. Za mnoge ne znamo ni kako se zovu, znamo samo da su im ujedi toliko snažni da prodiru u duboke slojeve kože i tkiva i uzrokuju jaka zapaljenja - kaže dr Dimitrijević i objašnjava da se poslednjih godina javljaju ljudi koji sumnjaju da ih je ujela mušica u narodu poznata kao klintonka.

- To su mušice koje su se nekada nalazile pored konjušnica, a sada su se razmnožile, pa ih ima svuda, posebno pored reka - kaže dr Dimitrijević. Ovaj insekt najčešće napada ruke i noge.

Prva pomoć kod ujeda

Hladna obloga

Češanje nikako

Krema protiv svraba

Ako se otok povećava, javiti se lekaru

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track