OPREZ DO PETKA: Žuti hidroalarm na snazi još 24 časa
Foto: Dragana Udovicic

Očekuje se smirivanje situacije

OPREZ DO PETKA: Žuti hidroalarm na snazi još 24 časa

Društvo -

U naredna 24 sata biće na snazi žuti hidroalarm, jer se od četvrtka očekuje smirivanje hidrološke situacije i prestanak padavina, kaže hidrolog Dejan Vladiković.

On je dodao da, bez obzira na obilne padavine nije bilo popuštanja nasipa i izlivanja reka, da je bio umeren porast vodostaja na slivu Južne Morave i na njenim pritokama, posebno Toplici, kao i na slivu Zapadne Morave i na njenim pritokama, od kojih je najviše porasla Rasina.

"Što se tiče pritoka Velike Morave bilo je malo jačeg porasta u okolini Smederevske Palanke, to su reke Kubrušnica i Jasenica. Jasenica je stigla do granice vanredne odbrane od poplava, ali se smiruje polako i nije bilo izlivanja", rekao je Vladiković.

On je dodao da je poplavljeno, nebranjeno, poljoprivredno zemljište između Požege i Čačka, kao i da se u toku dana očekuje da će Mlava i Timok da rastu do granice redovne odbrane od poplava, kao i Kolubara i Jadar, ali da ne očekuje veće probleme.

"Od četvrtka, odnosno petka očekujemo postepeno smirivanje hidrološke suituacije, postepeno jenjavanje padavina, mogući su samo po negde popodnevni pljusak u zapadnom , istočnom i jugoistočnom delu Srbije", rekao je Vladiković.

On je naglasio da je oprez i dalje neophodan pošto se ciklon sporo premešta, da su ekipe i dalje na terenu i da sprovode odbranu koja je neophodna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track