OTELI IH DŽIHADISTI U SIRIJI: Dve godine niko ne zna gde su episkopi Pavle i Grigorije
Foto: Radiosvetigora

Zavera ćutanja

OTELI IH DŽIHADISTI U SIRIJI: Dve godine niko ne zna gde su episkopi Pavle i Grigorije

Društvo -
Noaružani napadači oteli su dvojicu pravoslavnih sveštenika 22. aprila 2013. godine i od tada je njihova sudbina neizvesna jer niko nema informaciju da li su oni živi ili mrtvi

ANTIOHIJA - Antiohijska patrijaršija pre pet dana uputila je apel međunarodnoj zajednici da pomogne u otkrivanju istine o sudbini dvojice hrišćanskih arhijereja otetih pre dve godine u Siriji.

Naoružani napadači su 22. aprila 2013. godine oteli Mitropolita Pavla Jazigija, arhijereja Antiohijske patrijaršije, i Arhiepiskopa Grigorija Johana Ibrahima, arhijereja Sirijske crkve. Od tada nema nikakvih informacija o njima.

„Nadamo se da su episkopi živi, ali, nažalost, celi svet ćuti i niko ne pruža nikakve materijalne dokaze“, kazao je Patrijarh antiohijski Jovan H, brat otetog Mitropolita Pavla.

Govoreći u Libanu, on je pozvao „celu međunarodnu zajednicu i međunarodne organizacije da se mobilišu“ i otkriju sudbnu otetih, prenosi libanska agencija ANI.

„Pokušali smo da pregovaramo sa svima koji mogu pomoći, ali, nažalost, naišli smo na potpunu tišinu“, kazao je Patrijarh.

Sve otmice sveštenika u Siriji

Od kako je, pre četiri godine, otpočeo sukob u Siriji, desetine hiljade ljudi su oteti ili prijavljeni kao nestali, saopšteno je iz Sirijske agencije za ljudska prava. Mnogi sirijski hrišćani, kao i muslimani, napustili su zemlju nakon dolaska džihadista u određene oblasti.

Italijanski jezuitski sveštenik Paolo Daloglio otet je krajem jula 2013. u oblasti Raka, uporištu džihadističke grupe Islamska država.

U aprilu prošle godine, u gradu Homsu ubijen je holandski jezuitski sveštenik Frans van der Lugt, zato što je odbio da napusti grad, da bi mogao pomagati sirotinji tokom opsade. A u martu prošle godine, 13 monahinja, otetih severno od Damaska, oslobođene su nakon pregovora.

(Pravmir.com/Radiosvetigora)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja