OTKRIVEN SPOMENIK U BEOGRADU: Gavrilo Princip je bio simbol oslobodilačkih ideja
Foto: Tanjug

Konačno dobio obeležje

OTKRIVEN SPOMENIK U BEOGRADU: Gavrilo Princip je bio simbol oslobodilačkih ideja

Društvo -
Spomenik Gavrilu Principu otkriven je večeras u Finansijskom parku na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice u Beogradu

BEOGRAD - Gavrilo Princip je bio heroj, simbol oslobodilačkih ideja, tiranoubica, nosilac ideja oslobođenja od ropstva koja je kružila Evropom, drugi neka misle šta hoće, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić prilikom otkrivanja spomenika Gavrilu Principu u centru Beograda i naglasio da je Srbija i tada, kao i danas, kao i uvek, bila protiv rata.

Nikolić je naglasio da Srbija ne sme da izgubi bitke koje se danas vode kroz knjige, rasprave, preko medija, interneta "ne smemo da ne bismo izgubili i oreol pravednika i pobednika koje smo zaslužili i dobili za vreme i neposredno posle oba svetska rata.

Ako Vinston Čerčil kaže u svojoj knjizi Nepoznati rat da je "Princip umro u zatvoru, a spomenik koji su njegovi sunarodnici nedavno podigli slavi njegov i njihov zl0čin", onda ne čudi i predlog rezolucije o Srebrenici, kojom bi od danas simbol zločina i genocida bio samo Srebrenica, ocenio je Nikolić.

"Pa dobro, neka vređaju nas današnje Srbe, može im se, ali ne dam da vređaju poklane i maljem ubijene Srbe u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Jadovnu, Bojniku, streljane u Kraljevu i Kragujevcu, žive podavljene u Novom Sadu, između ostalih, koje do jutra ne bih stigao da pobrojim, rekao je Nikolić.

Hoće li im, dodao je, drugi narodi Romi, Jevreji, Rusi, Belorusi, Ukrajinci, američki Indijanci, Afrikanci, Latinoamerikanci dozvoliti da vređaju i njihove mrtve ne pominjući ih u listi sećanja na genocid, ostaje da se vidi.

Nikolić je naglasio da Gavrilo Princip nije imao spomenik u Srbiji. Ništa nije slučajno, čekalo se da o tome odlučuju ljudi koji žive i po njegovim principima slobode, nezavisnosti, zajedništva, rekao je Nikolić.

Kosovo i Metohija je Srbija, drugi neka pritiskaju svoj narod, u svojoj državi, da se odrekne svoje teritorije, pošto samo na to imaju pravo, rekao je Nikolić na otkrivanju spomenika koji je dar Republike Srpske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track