OVAJ VIDEO BIO JE ZABRANJEN: Tito je sam odao najčuvaniju tajnu o svom zdravlju!
Foto: Youtube

Snimak nastao 6. maja 1975. godine

OVAJ VIDEO BIO JE ZABRANJEN: Tito je sam odao najčuvaniju tajnu o svom zdravlju!

Društvo -
Jovanka Tita oslovljava sa "sine" govoreći mu da sačeka da mu donese štap, dok Tito šeretski dobacuje...

Pogledaje video snimak nastao 6. maja 1975. godine, na kojem Tito priča o svom zdravlju. Tada je već bio bolestan, tačnije žalio se kako ga boli noga i da hoda uz pomoć štapa. U jednom trenutku intervjua stiglo je posluženje i Tito je krenuo po svoje omiljeno piće.

Tada ga Jovanka oslovljava sa "sine" govoreći mu da sačeka da mu donese štap, dok Tito šeretski dobacuje kako on može i bez štapa da popije viski, što je pridržavajući se za stolicu i uradio.Tito skoro nikada nije govorio o svom zdravlju, a njegov zdravstveni karton bio je najstrože čuvana državna tajna, a šta je maršal jedini put rekao ovom prilikom u Belom dvoru.

Foto: AP
Foto: AP

Tog 6. maja 1975. godine kada su po Beogradu kružile priče da je drug Tito veoma bolestan, maršal je u društvu supruge Jovanke primio novinare i rekao im je sa osmehom na licu da ima problem sa išijasom.- Teško radim u krevetu. Sad je dobro, mogu i da hodam. Ipak, čujem da ima mnogo takvih, mojih pajtaša, koje muči išijas – rekao je Tito.On je rekao da na njegovo zdravlje jako utiče i vreme:- Ja sam naprimer pre nekoliko dana sasvim normalno hodao. Kad poče da pada kiša i mene je uhvatilo gadno… Toliko da sam se plašio da neću ići na paradu – rekao je Broz.

Broz je bio aristrokrata u pogledu manira, držanja, životnih preokupacija, a s druge strane bio je to ortodoksni boljševik u ideološkom i političkom pogledu, svestan svoje veličine, svoje uloge, svestan da je kultna ličnost, nedodirljiv. Bio je to socijalistički vladar neverovatnih intelektualnih potencijala, mudar, lukav, sposoban, hedonista, samozaljubljeni crveni monarh koji nije imao pravih prijatelja, piše Politika.

Kada je reč o bolestima, a priori je odbijao da o tome razmišlja i govori. O smrti, takođe. Smatrao je da je teško da njemu može bilo šta da se desi i da sve uvek može da drži pod kontrolom. Tito je bio fizički jake konstitucije. Njegovo osnovno oboljenje je bila šećerna bolest, ali je dugo odbijao da primi insulin.

http://www.youtube.com/watch?v=hk9uicl9D-A

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track