OVO JE NAJSKRIVENIJA TAJNA U SRBIJI: Ko sve spava u državnim gajbama!
Foto: Stefan Jokić

Izbegavaju odgovor

OVO JE NAJSKRIVENIJA TAJNA U SRBIJI: Ko sve spava u državnim gajbama!

Društvo -
Društvo za iznajmljivanje nekretnina (Dipos) raspolaže imovinom u vlasništvu Srbije, ali godinama odbija da otkrije po kojim cenama i kome tačno iznajmljuje objekte

BEOGRAD - Društvo za iznajmljivanje nekretnina (Dipos), koje raspolaže državnom imovinom, ne samo da krije pravi broj nekretnina koje izdaje već godinama odbija da otkrije ko i po kojim cenama spava u državnim vilama i stanovima!Izveštaj državnih revizora otkriva da se mnoge nekretnine izdaju ispod tržišne cene, dok se pojedini stanovi i lokali koriste i nakon što je ugovor o zakupu istekao.

Stan od 57 kvm 144 evra Strahinjića Bana 47
Stan od 57 kvm 144 evra Strahinjića Bana 47

Velike prevareTako je, recimo, ugovor o zakupu stana u Gospodar Jovanovoj ulici 39-41 u centru Beograda prestao da važi 2003, a stanar je nastavio da živi u njemu bez plaćanja rente. A primera je još..."Dipos i Zdravstvena ustanova „Avicena primal“ zaključili su 14. maja 2008. Ugovor o zakupu vile na adresi Generala Anrija 1 u Beogradu, površine 292 kvadrata uz mesečnu zakupninu od 1.500 evra bez PDV. Na zahtev zakupca, a uz saglasnost Direkcije za imovinu, zakupnina je smanjena na 1.000 evra. Kao razloge Dipos je naveo tešku finansijsku situaciju zakupca, ali dokazi koji potvrđuju osnov za smanjenje zakupa nisu dostavljeni", piše u izveštaju.

I on iznajmljivao vile... Mohamed Dahlan, Palestinac koji je radio za Mosad
I on iznajmljivao vile... Mohamed Dahlan, Palestinac koji je radio za Mosad

Niko im ne može ništaI mnogi državni stanovi izdaju se po bagatelnim cenama. Kao primer se navodi stan od 57 kvadrata u elitnoj beogradskoj ulici Strahinjića Bana na broju 47, koji se rentira za svega 144 evra mesečno, koliko košta zakup garsonjere od 20 kvadrata u predgrađu.

Pozvali smo Dipos, ali nisu hteli da Kuriru otkriju imena onih kojima iznajmljuju objekte. Samo su nam rekli da nisu upoznati s primedbama Državne revizorske institucije.

Ministar VujovićPRODAJU SE SAMO ZAPUŠTENE ZGRADE IZ PERIODA SFRJMreža za restituciju u Srbiji uputila je otvoreno pismo ministru finansija Dušanu Vujoviću povodom pripreme nacrta zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u državnoj svojini. Mreža je izrazila zabrinutost kako će se prodaja sprovesti ako država i ne zna šta sve ima od nepokretnosti niti kontroliše njihovu upotrebu."Reč je o prodaji objekata koji nisu funkcionalno povezani sa operativnim funkcionisanjem države. To su objekti mahom nasleđeni iz perioda bivše Jugoslavije. Ti objekti se pretežno nalaze u Beogradu, gde država ima samo troškove, a održavanje nije rađeno 20 godina", izjavio je ministar finansija Dušan Vujović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja