OVO NISTE ZNALI: Fondacija Novak Đoković je najpoznatija, ali evo koja je u Srbiji najbogatija!
Foto: Profimedia

Prema podacima iz registra fondacija

OVO NISTE ZNALI: Fondacija Novak Đoković je najpoznatija, ali evo koja je u Srbiji najbogatija!

Društvo -

BEOGRAD - Fondacija “Dragica Nikolić”, dobrotvorna organizacija supruge predsednika Republike, najimućnija je organizacija te vrste u državi, dok je najpoznatija Fondacija Novak Đoković.

Kako se navodi fondacija supruge predsednika Tomislava Nikolića, sa samo dva zaposlena, u 2014. je prikupila 409 miliona dinara, koliko je otprilike i potrošila na razne humanitarne aktivnosti.

List navodi da ta fondacija iz godine u godinu beleži oštar rast prihoda i da je to u javnosti izazvalo sumnje u to da kompanije ne daju novac iz čovekoljublja, već iz interesa. Fondacija ulaže u razne oblasti uglavnom u vezi sa decom, a između ostalog donirala je i aparat za veštačko disanje Institutu za neonatalogiju, više aparata bolnici u Vršcu, paketiće porodilištu Kliničkog centra, pa čak i kuću seoskoj porodici koju odgaja samohrani otac.

Fondacija nema internet prezentaciju, izuzev kratkog opisa na supruga.predsednik.rs, ali podaci iz registra fondacija pokazuju da je upraviteljka fondacije Violeta Karić, dok je članica Upravnog odbora Fondacije Milena Nikolić, Dragičina snaja. Dragica Nikolić svoja dva zaposlena plaća po 146.000 dinara u proseku bruto, piše Danas.

Na drugom mestu po prikupljenim sredstvima nalazi se Fond za otvoreno društvo, koji su zajedno osnovali američki poslovni magnat Džordž Soroš i predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, sa 350 miliona dinara prihoda.

Na trećem mestu je Fondacija "Ana i Vlade Divac" sa prihodom od 190 miliona dinara, koja ulaže u pomoć raseljenim i zbeglim porodicama i pomaže malim preduzetnicima, a zatim slede Egzit i Trag fondacija koja se bavi razvojem lokalnih zajednica.

U prvih deset nalaze se i Fondacija Novaka Đokovića, koja je na osmom mestu po visini sredstava prikupljenih i potrošenih u Srbiji i koja se bavi predškolskim obrazovanjem, Delta fondacija, koja gradi rehabilitacione centre za invalidna lica i decu, Fond B92, koji nabavlja opremu za porodilišta, Fond za humanitarno pravo Nataše Kandić za pomoć postjugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i fondacija Panonija koja radi na unapređenju javnog informisanja na mađarskom jeziku.

(Tanjug/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track