PANČEVAČKI RATARI UPOZORAVAJU: Nastavlja se antiagrarna državna politika
Foto: Profimedia

Umanjena izdavanja za poljoprivredu

PANČEVAČKI RATARI UPOZORAVAJU: Nastavlja se antiagrarna državna politika

Društvo -
Udruženje poljoprivrednika "Pančevački ratari'' saopštilo je danas da se nastavlja antigrarna politika države, što se vidi u budžetu za 2016. godinu, u kome su znatno umanjena izdvajanja za poljoprivredu.

"Političko–ekonomska diktatura i bezdušna pljačka poljoprivrednika, a posebno ratara se nastavlja", navodi se u saopštenju.

Ratari predlažu da se zbog umanjenih subvencija sledeće godine smanje akcize za dizel gorivo poljoprivrednicima za 50 odsto. Oni podsećaju da još nisu isplaćene subvencije poljoprivrednicima za ovu godinu i ocenjuju da je vlast u potpunosti zapustila poljoprivredu i njen razvojni potencijal.

"Time država direktno negativno utiče na konkurentnost srpskih poljoprivrednika", navodi se u saopštenju i dodaje da država ne poštuje sopstveni zakon o podsticajima.

Podseća se da su cene osnovnih ratarskih proizvoda izuzetno niske, naročito nakon 2013. godine, kada su za dva meseca smanjene za 60 odsto, zbog čega su ratari ; "dovedeni do prosjačkog štapa i nalaze se na ivici opstanka".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track