PANČEVO: Ministarka Kuburović položila kamen-temeljac za novi Prekršajni sud
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ukupna vrednost radova iznosi 95 miliona dinara

PANČEVO: Ministarka Kuburović položila kamen-temeljac za novi Prekršajni sud

Društvo -

PANČEVO - Ministarka pravde Nela Kuburović položila je danas kamen temeljac za novu zgradu Prekršajnog suda u Pančevu od oko 900 kvadratnih metara, koja bi trebalo da bude izgrađena u roku od godinu rada.

Ukupna vrednost radova iznosiće oko 95 miliona dinara, navela je Kuburović tom prilikom ističući da Ministarstvo pravde posebnu pažnju posvećuje unapređenju infrastrukturnih kapaciteta sudova.

"Započinjemo izgradnju zgrade za Prekršajni sud u Pančevu, jer dosadašnji uslovi rada tog suda nisu bili primereni. Sedište suda je bilo u stamenoj zgradi od 200 kvadratnih metara, gde je radilo 17 sudija i 45 zaposlenih", navela je Kuburović napominjući da se nada će do kraja godine biti završeni započeti radovi.

Iz budžeta je za izgradnju ovog objekta izdvojeno oko 95 milioan dinara, navela je miniastar pravde ukazujući da je sam Prekršajni sud u toku 2016. naplatom novčanih kazni ostvario pomenuta sredstva."Upravo to pokazuje koliki je značaj prekršajnih sudova i procenat naplate prekršajnih kazni. Ukupna naplata u prošloj godini je bila blizu 4.6 milijardi dinara i to je jedan od razloga zašto Ministarstvo pravde posebnu pažnju posvećuje prekršajnim sudovima i unapređenju njihovog rada", naglasila je Kuburović.

Pored završetka radova zgrada za prekršajne sudove u Užicu i Požarevcu, Kuburović je napomenula da Ministarstvo pravde izmenama i dopunama Zakona o prekršajma nastoji da unapredi dalji rad prekršanih sudova i obezbedi veći broj rešenih predmeta i veću naplatu novčanih kazni.

Predsednik Prekršajnog suda u Pancevu LJiljana Kostić rekla je tom prilikom da je danas veliki dan za zaposlene u tom sudu koji je od 1991. godine smešten u stambenoj zgradi u 216 kvadrata, dok sudije i zaposleni rade u dve smene.

"Ovo je početak realizacije našeg davnašnjeg sna, želje i potrebe da prekršajni sud dobije prostor, koji će biti adekvatan i mestu i značaju suda u državi", naglasila je Kostić.Predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić početak radova za izgradnju nove zgrade ocenio je kao "istorijski trenutak" kako za Grad Pančevo tako i za prekršajne sudove, nakon višedecenijskih napora da se nađe lokacija i zgrada za prekrsajni sud.

Prema njegovim rečima, taj sud je radio u najgorim smeštajnim uslovima od ukupno 44 prekršajna suda u Srbiji."Ono što je bitno je da će se kratko vreme još više unaprediti rad već dobrog suda", naveo je Pašalić.Polaganju kamena temeljca prisustvovao je i gradonacelnik Panceva Saša Pavlov.Buduća zgrada Prekršajnog suda u Pančevu nalaziće se u mestu nekadašnjeg objekta Stara Fabrika Obuće.

Objekat će se prostirati na oko 900 kvadratnih metara i imaće ukupno 32 prostorije od kojih će najviše zauzimati sudska odeljenja (14) .U prizemlju sudske zgrade biće obezbeđen rad sa licima sa invaliditetom i starijim odobama, odnosno biće postavljena rampa za ulazak u prizemlje, jedan kabinet za sudiju, kancelarije bez pragova i adekvani toaleti.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: VESTI KURIR TV 21.02.2017.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track