PANIKA U HRVATSKOJ, MOGUĆA VANREDNA SITUACIJA Migranti kreću ka Hrvatskoj! Ovo je njihova nova ruta
Foto: Zorana Jevtić - Facebook

Preokret

PANIKA U HRVATSKOJ, MOGUĆA VANREDNA SITUACIJA Migranti kreću ka Hrvatskoj! Ovo je njihova nova ruta

Društvo -
Hrvatska za eventualnu vanrednu situaciju zbog dolaska velikog broja izbeglica ima pripremljen plan koji je moguće vrlo brzo aktivirati, izjavio je u ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić

Autobusi koji su prethodnih dana prevozili migrante iz Preševa ka granici Srbije i Mađarske od sada se preusmeravaju na Šid - na granicu sa Hrvatskom.

Prema poslednjim informacijama oko 500 migranata iz Preševa kreće ka Beogradu i uglavno vecina njih ide ka Mađarskoj da pokušaju da pređu.

Kako saznajemo blokirani su Horgoš 1, Horgoš 2 i Bački vinogradi. Ostali prezali su u funkciji. Trenutno oko 1.000 migranata je na Horgošu - kreću prema Hrvatskoj.

Do promene u ruti došlo je posle zatvaranja graničnih prelaza između naše zemlje i Mađarske.

Reagujući na ovu promenu Fejsbuk grupa "Aviod Hungary - Migration news" spremila je nove karte sa alternativnim rutama. Objavljeno je nekoliko mapa na kojima se prikazuju alternativni pravci koji se preporučuju izbeglicama, a jedna od ruta vodi i preko Hrvatske.

"Hrvatska za eventualnu vanrednu situaciju zbog dolaska velikog broja izbeglica ima pripremljen plan koji je moguće vrlo brzo aktivirati", izjavio je u ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić ali nije hteo da govori o detaljima toga plana.

"U ovom trenutku imamo pripremljen plan za vanrednu situaciju, ali nije potrebno nikoga opterećivati s detaljima tog plana. On je pripremljen i napravljen i ako bude potrebno biće brzo aktiviran na Vladi", rekao je Ostojić u izjavi novinarima nakon sednice Vlade u Banskim dvorima rekavši kako nastojanje izbeglica da dođu do Evrope "zasigurno stvara krizu kakvu Evropa nije videla od Drugog svetskog rata".

Prvi čovek zadužen za nadzor hrvatske granice ističe da je bezbednost na granici sa Srbijom trenutno povoljna.

"Međutim, mi pratimo svaku informaciju i u skladu sa tim nastojimo da se još bolje pripremimo", zaključio je Pomoćnik direktora policije i načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar.

Odbacio je nagađanja da za moguće migrante koji bi prema Hrvatskoj krenuli iz Srbije postoji opasnost od zaostalih minskih polja.

"Budući da je to bilo ratno područje, postoje određeni zaostaci mina, ali to nije odlučujuće u odnosu na ovaj deo kretanja i njihove rute", istakao je Sokolar.

(EPK/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track