PANIKA U MALOJ MOŠTANICI ZBOG KLIZIŠTA: Plašimo se da nam ambis ne proguta kuće!
Foto: Zorana Jevtić

MALA MOŠTANICA U februaru Proradilo klizište

PANIKA U MALOJ MOŠTANICI ZBOG KLIZIŠTA: Plašimo se da nam ambis ne proguta kuće!

Društvo -
PANIKA Stanovnici Selinske ulice u prigradskom naselju od 29. januara strahuju da ne ostanu bez domova, ali ne žele da se isele

BEOGRAD - Mesec dana ne spavamo mirno, stalno samo na oprezu. Kad mi se učini nešto sumnjivo, ustajem noću da proverim da ne odemo u ambis - kaže Dragan Blagovčanin, vlasnik jedne od četiri kuće u Selinskoj ulici u naselju Mala Moštanica koje već mesec dana ugrožava klizište.Iako mu se kuća nalazi na pet metara od jame duboke nekoliko metara, on kaže da mu ne pada na pamet da se iseli s porodicom u privremeni smeštaj u Domu kulture jer sumnja da bi u tom slučaju nadležni uopšte rešavali problem.

Za tri dana tlo je potonulo 1,5 metara... Blagovčanin
Za tri dana tlo je potonulo 1,5 metara... Blagovčanin

Nadležni ne reaguju

- Od 29. januara strepimo. Zvali smo sve nadležne i ništa još nisu uradili. Za tri dana tlo je potonulo jedan i po metar i sad mi je došlo sve do šupe. Kad je kiša, zemlja na sat tone 20 do 30 centimetara. U petak su prvi put došli iz građevinske inspekcije, odakle su nam naredili da se iselimo u obezbeđeni smeštaj - kaže Blagovčanin.Njegova komšinica, Ruskinja Nataša Rudko, koja s dva sina od sedam i deset godina sama stanuje u Maloj Moštanici, kaže da od straha ne spava.- Počelo je pomalo da tone, tamo ka potoku, iza kuće, gde nam je kanalizacija. Kod komšija nije bilo ništa, ali je odjednom počelo da tone, pa se bojim da bi to moglo da zadesi i nas - kaže Nataša.Sličnog je mišljenja i njen sused Ilija Jovović, kome je takođe naređeno da napusti dom.- Živim u ovoj kući od 1986. godine i sad se ovako nešto prvi put dešava. Da sam znao, ne bih kuću pravio ovde. Nadam se da će vlast nešto da preduzme - rekao je on.

Vanredno

Predsednik Mesne zajednice Mala Moštanica Ivan Lazarević ističe da su ugroženim žiteljima obezbeđeni smeštaj i hrana u Domu kulture, ali da razume zašto oni neće da se isele iz svojih kuća.- Ljudi opravdano neće da napuste domove jer se boje da problem neće biti rešen ako se isele. Mi smo alarmirali opštinski štab za vanredne situacije i Javno preduzeće za izgradnju Obrenovca preduzelo je mere. Iz štaba su dolazili za vikend, napravili izveštaj i prosledili Gradu Beogradu, konkretno Andreji Mladenoviću, koji je za to zadužen. Sad se ekspresno traži rešenje da se u roku od 48 sati problem reši o trošku države - kaže Lazarević i dodaje da je u Maloj Moštanici ukupno jedanaest domaćinstava ugroženo klizištima u Selinskoj ulici i u Šarčević kraju.

Opština ObrenovacČUČKOVIĆ: KRITIČNO JE!Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac, kaže da su zvanično izdali saopštenje da su kuće nefunkcionalne i da ugrožavaju živote njenih vlasnika.- Građevinska inspekcija opštine Obrenovac bila je na terenu i uverila se u kritičnost situacije. Zaista je klizište opasno, došlo im je do kuća i za dva dana uspelo da napravi jaz od 10 metara dubine. Mi smo nabavili zemlju za nasipanje kako bismo zaustavili dalje propadanje. Međutim, sada se čeka stručni nalog gradske komisije za klizišta, koja treba da vidi na koji način i da li će se teren sanirati - rekao je Čučković i naglasio da nije na njemu da tera ljude iz svojih kuća, već na nadležnim državnim organima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track