PATRIJARH IRINEJ: Moram da verujem da će Vučić uspeti Srbiju da digne iz pepela!
Foto: Zorana Jevticv

Intervju

PATRIJARH IRINEJ: Moram da verujem da će Vučić uspeti Srbiju da digne iz pepela!

Društvo -
Nadam se da će dati Bog da nam bude bolje, a ima naznaka da će biti rezuzltata truda vlasti da građani žive bolje, kaže poglavar SPC

Budite bolji i činite dobra dela, poruka je patrijarha srpskog Irineja, koju je preko Nedeljnika poslao građanima Srbije za božićne praznike.

"Živimo u nadi da će biti bolje. Ima izgleda da će tako i biti. Moramo svi tome da doprinesemo, da činimo dobra dela i da ne čekamo da neko drugi umesto nas nešto uradi. Ne zavisi sve od drugih, nego zavisi od nas samih. Moramo činiti dobro prema svakome, jer je vera bez dobrih dela mrtva", naglasio je patrijarh Irinej.

Koji su ključni planovi Srpske pravoslavne crkve u 2015. godini?

Da nastavimo misiju Crkve, a nastojaćemo da obnovimo Hram Svetog Save. Misija Crkve je da promoviše smisao življenja, poredak, moral, da je Bog prisutan u našim životima. Biće nam bolje što pre shvatimo da život nije samo vegetiranje, nego da je život i velika obaveza.

U kojoj meri ova vlast pomaže da građani žive bolje? Kako ocenjujete dela premijera Aleksandra Vučića?

Mislim da se trudi. Ima nekih naznaka da će biti i rezultata. Očekujem da će Srbija ove godine imati više razumevanja od naših komšija. Moram da verujem da će uspeti da podigne Srbiju iz ovog pepela. Nadam se da će dati Bog da nam bude bolje.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je plan za Kosovo i Metohiju. Šta očekujete? Čemu se nadate?

Nadam se da će taj plan biti u interesu našeg naroda. Moramo svi da pomognemo da taj plan bude u interesu naše nacije, kulture, istorije, crkve. Ne zavisi sve od Nikolića i Vučića, i drugi se, nažalost, pitaju. Ali, moraju uvek da imaju na umu da je Kosovo i Metohija najvažnije srpsko pitanje.

SPC je za Božić pokrenula svoju televiziju - TV Hram, koja se, doduše, za sada emituje samo preko interneta. Šta vam je bio cilj, pošto ste dali blagoslov za početak njenog emitovanja?

Želja nam je da se čuje glas Crkve i sve što je vera. Da se čuju mišljenja dobrih ljudi, naučnika, intelektualaca. To je sve na blagom početku. Polako ćemo raditi na tom projektu. Verujem da će jednog dana biti dostupna svima - da je narod gleda kao sve ostale televizije, a ne samo preko interneta.

(Nedeljenik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track