Patrijarh Kiril: Patrijarh Pavle je bio ikona Hristova
Foto: Fonet Dragan Antonic

Poštovanje: Patrijarh moskovski i cele Rusije

Patrijarh Kiril: Patrijarh Pavle je bio ikona Hristova

Društvo -
Na petogodišnjicu smrti poglavara SPC u porti manastira Rakovica služen zajednički pomen njemu i patrijarhu Dimitriju

BEOGRAD - Crkvena zvona označila su juče dolazak patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila i patrijarha Irineja u manastir Rakovica, gde su služili pomen preminulim patrijarsima Dimitriju i Pavlu.Narod je od rane zore pristizao, a kada su se sveštena lica pojavila, građani su pokušavali da priđu i dobiju blagoslov.Ostavio dubok trag- Patrijarh Pavle je bio prilježan molitvenik pred Gospodom, i njegov život se nije razlikovao od života monaha podvižnika. I dok je bio vladika raško-prizrenski i kasnije kao patrijarh uživao je veliki ugled. Narod je gledao u njega kao u ikonu. Koliko je bio omiljen u narodu, vidi se i po tome što je njegova sahrana bila najveličanstvenija koju pamtimo u Beogradu. Načinom života i vrlinama ostavio je dubok trag u našoj crkvi.

Opelo.. Služba u manastiru Rakovica
Opelo.. Služba u manastiru Rakovica

Mnogi trenuci iz njegovog života, njegove misli i ideje ponavljaju se u narodu kao poslovice - rekao je patrijarh Irinej na jučerašnjem obeležavanju pete godišnjice smrti patrijarha Pavla.Budimo kao PavlePatrijarh Kiril se obratio prisutnima, ističući veliku ličnost patrijarha Pavla, koga je poznavao dugi niz godina:- Vaša svetosti, vaša preosveštenstva, blagodaran sam što smo ovde mogli zajedno da odslužimo pomen blažene nam uspomene patrijarsima Dimitriju i Pavlu. Patrijarh Pavle je bio svojevrsna ikona Hristova svojim smirenjem i krotošću. Bio je u stanju da nezlobivo i neustrašivo primi na sebe sve životne teškoće. Lični primer blaženoupokojenog patrijarha Pavla je ono čemu treba da težimo u hrišćanskom životu - naglasio je patrijarh Kiril.Patrijarhu Kirilu uručena je ikona Belog anđela i portret patrijarha Pavla.

Darovi za gosta... Patrijarh Kiril prima portret patrijarha Pavla
Darovi za gosta... Patrijarh Kiril prima portret patrijarha Pavla

Patrijarha Pavla narod je obožavao- Patrijarh Pavle, svetovno ime Gojko Stojčević, preminuo je 15. novembra 2009. godine u 95. godini.- Na tronu Svetog Save kao patrijarh srpski nalazio se 19 godina, a među narodom je bio veoma omiljen zbog svoje skromnosti i istinoljubivosti.- Povodom petogodišnjice smrti patrijarha Pavla i 100 godina od njegovog rođenja u Narodnoj biblioteci Srbije otvorena je izložba posvećena njegovim knjigama i ličnoj biblioteci.Ovako je govorio patrijarh Pavle- Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da mi ne postanemo neljudi.- Nama je bolje da nestanemo kao ljudi, nego da opstanemo, biološki da preživimo, kao zločinci i neljudi.- Ne branimo se od tuđeg zla zlom u sebi.- Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Ali treba da živi tako da, kad umre, ceo svet plače, a samo on se raduje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja