PAZITE ŠTA KUPUJETE: Evo šta se krije iza ovih naziva na deklaracijama
Foto: Profimedia

Loši po zdravlje

PAZITE ŠTA KUPUJETE: Evo šta se krije iza ovih naziva na deklaracijama

Društvo -
Dobro pogledajte šta sve tačno piše u deklaracijama prehrambenih proizvoda i rastumačite skraćenice

Na deklaracijama prehrambenih proizvoda često možemo da pročitamo nepoznate skraćenice i neobične nazive sastojaka. Neki od njih mogu biti veoma opasni, a evo šta se krije iza skraćenica:

MSG

Mononatrijum glutamat (MSG) ili E621 je pojačivač ukusa koji je najzastupljeniji u industrijskim proizvodima poput instant supa i mesnih prerađevina. Iako tokom više decenija upotrebe u prehrambenoj industriji nije dokazano da ima štetno dejstvo na zdravlje, postoje naznake da konzumacija hrane koja ga sadrži može izazvati simptome poput glavobolje i mučnine.

E951

Veštački zaslađivači su zbog nedostatka energetske vrednosti i intenzivne slatkoće, danas sveprisutni na tržištu u brojnim prehrambenim proizvodima. Njihova primena se može pozitivno odraziti kod osoba koje su na redukcijskim dijetama i kod osoba koje boluju od dijabetesa.Ipak, neki veštački zaslađivači, poput aspartama (E951), su zbog potencijalno štetnog efekta na zdravlje predmet brojnih istraživanja, ali za mnoge ne postoje naučni dokazi o štetnosti pa je njihova upotreba u prehrambenoj industriji vrlo rasprostranjena.

Transmasne kiseline

Nastaju delimičnom hidrogenacijom biljnih ulja. Deklaracija na proizvodu na kojoj se transmasne kiseline nalaze na jednom od prva tri mesta na listi sastojaka, uglavnom sadrži i veće količine istih.One povećavaju nivo “lošeg” LDL holesterola što doprinosi riziku od srčanih oboljenja.

Nitriti i nitrati

Nitriti i nitrati su konzervansi koji se koriste najviše u proizvodnji suhomesnatih proizvoda, sireva i usoljene ribe.U organizmu mogu remetiti prenos kiseonika u krvi i zato se preporučuje izbegavanje proizvoda koji ih sadrže, a naročito su na njih osetljiva deca.

E102 i E123

Upotreba veštačkih boja poput tartrazina (E102) i amarantha (E123) je u pojedinim zemljama zabranjena zbog sumnje da izazivaju različite zdravstvene tegobe. Prilikom odabira proizvoda, prednost uvek treba dati prirodnim bojama kao što su ekstrakt paprike (E160c) i kurkume (E100).

(dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track