PETI MESEC ŠTRAJKA: Unija prosvetnih radnika traži pomoć miritelja
Foto: Marina Lopičić

Traže rešenje

PETI MESEC ŠTRAJKA: Unija prosvetnih radnika traži pomoć miritelja

Društvo -
Odgovarajući na poziv dva sindikata prosvete da se nastave pregovori, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navode da postoji ne samo volja, već i uverenje da će se u narednim mesecima, kroz više već najavljivanih koraka početi sa trajnim rešavanjem materijalnog položaja, ali i profesionalnog statusa prosvetnih radika u Srbiji

BEOGRAD - Unija sindikata prosvetnih radnika (USPRS) obratiće se danas Agenciji za mirno rešavanje sporova jer ne može da nađe rešenje za svoje zahteve i štrajk koji traje peti mesec, dok u Ministarstvu prosvete obećavaju da će materijalni položaj zaposlenih u prosveti narednih nekoliko meseci početi da se trajno rešava.

Od miritelja Unija pre svega očekuje da posreduju u zakazivanju sastanka sa čelnicima Ministarstva prosvete, rekla je Tanjugu portparol USPRS Jasna Janković i navela da dosadašnji pozivi ka Ministarstvu nisu prihvaćeni sa odobravanjem.

Unija i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) štrajkuju peti mesec, a u međuvremenu ta dva sindikata obratila su se i premijeru Aleksandru Vučiću s obzirom da se, kako kažu, bliži kraj školske godine a obostrano prihvatljivo rešenje i normalizacija nastave nisu na vidiku.

Odgovarajući na poziv dva sindikata prosvete da se nastave pregovori, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navode da postoji ne samo volja, već i uverenje da će se u narednim mesecima, kroz više već najavljivanih koraka početi sa trajnim rešavanjem materijalnog položaja, ali i profesionalnog statusa prosvetnih radika u Srbiji.

Ministarstvo, međutim, izražava žaljenje što je sindikat, kako se navodi, u pokušaju da izvrši pritisak na Ministarstvo i da u javnosti stvori sliku o "propasti" školske godine, kao metod sindikalne borbe odabrao ucenjivanje i zastrašivanje učenika i roditelja.

"Kako Ministarstvo nije u mogućnosti da pregovara sa pojedincima koji pozivaju na kršenje zakona, pozivamo Vas da se, kao prvi korak ka početku konstruktivnih pregovora sa Ministarstvom, ogradite od izjava vaših predstavnika kojima pozivaju nastavnike da štrajk vode na nezakonit način", navelo je Ministarstvo na svom sajtu, u odgovoru sindikatima.

Sa druge strane, i u Uniji i u SRPS takođe tvrde da su štrajkači izloženi pritiscima da se štrajk okonča. Janković je za sutra u podne u organizaciji Unije najavila "Veliki roditeljski sastanak", protestno okupljanje na centralnom trgu u Kruševcu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track