POČEO UPIS U VRTIĆE: Mesta ima za 8.500 mališana
Foto: Shutter

POČEO UPIS U VRTIĆE: Mesta ima za 8.500 mališana

Društvo -
Novina je što privatni vrtići sada ulaze u sistem zajedno sa državnim. Roditelji dece koja budu na listi čekanja i ostanu neupisana u jedan od tri državna vrtića gde su konkurisali, imaće mogućnost da 1. septembra izaberu privatni vrtić

BEOGRAD - Upis u vrtiće za 2015/2016. počeo je danas i trajaće do 30. aprila, izjavila je članica Gradskog veća Tanja Popović.

Prema njenim rečima, za jasle, vrtiće i celodnevni pripremni predškolski program trenutno ima 8.500 slobodnih mesta.

Novina je to što privatni vrtići sada ulaze u sistem zajedno sa državnim vrtićima. Roditelji dece koja budu na listi čekanja i ostanu neupisana u jedan od tri državna vrtića gde su konkurisali, imaće mogućnost da 1. septembra izaberu privatni vrtić, istakla je Tanja Popović.

Ona je dodala da su trenutno 54 privatna vrtića akreditovana, što znači da su dobili verifikaciju Ministarstva prosvete i da samo u njih deca mogu da budu upisana, uz potvrdu iz državnog vrtića gde su konkurisali, navodi se u saopštenju iz gradske uprave.

U privatnim vrtićima trenutno ima 1.700 mesta, te ako se na to doda kapacitet državnih vrtića, u čitavom Beogradu za upis u predškolske ustanove ima oko deset hiljada mesta, uz do 20 odsto više mesta, o čemu Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu može da odlučuje.

Ona je podsetila da ekonomska cena u državnom vrtiću iznosi 27.700 dinara, od čega 80 odsto plaća grad, a 20 odsto roditelji. Grad će tako plaćati 22.160 dinara po detetu, a roditelji 5.540 dinara. Isti procenat plaćanja biće i u privatnim vrtićima, zaključila je Tanja Popović.

(Fonet/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track