POLOŽILI ZAKLETVU: Srbija dobila 46 novih javnih beležnika
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Pred ministrom pravde

POLOŽILI ZAKLETVU: Srbija dobila 46 novih javnih beležnika

Društvo -
Današnjim imenovanjem beležnike će dobiti i Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Vranje, Loznica, Mladenovac, Ruma, Požarevac, Smederevo, Sombor, Šabac...
1 / 2 Foto: Tanjug Sava Radovanović

BEOGRAD - U Skupštini Srbije danas je 46 novih javnih beležnika položilo zakletvu, a ministar pravde Nikola Selaković izjavio je tom prilikom da je do sada u Srbiji postavljeno ukupno 137 javnih beležnika.

Selaković je naveo i da je još 118 kandidata koji su položili ispite ostalo neimenovano, da će biti uložen maksimalan napor da do toga dođe u što razumnijem roku, kao i da 14 područja osnovnih sudova nema javne beležnike.

"Kada će se u potpunosti kompletirati tako da svako područje ima svog beležnika to ne može niko da kaže. Veliki je broj sudova ovim imenovanjem dobilo javne beležnike i uveren sam da će se ovakvim dobrim i predanim radom progresivno popunjavati taj broj", kazao je Selaković i precizirao da će današnjim imenovanjem beležnike dobiti, pored ostalih, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Vranje, Loznica, Mladenovac, Ruma, Požarevac, Smederevo, Sombor, Šabac...

Prema njegovim rečima, do sada je imenovano 137 javnih beležnika, što je blizu 50 odsto od ukupnog broja."Na jednoj drugoj profesiji, profesiji izvršitelja, se radi treću godinu i još uvek nemamo u potpunosti uspostavljen sistem, ali njih ima negde oko 70 odsto imenovanih i to je sistem koji funkcioniše na pristojan način", rekao je ministar pravde.Selaković je novim javnim beležnicima poručio da u obavljanju posla treba da budu samostalni i nezavisni, ali i da se potpuni efekat njihovog posla može postići insistiranjem na profesionalnosti i odgovornosti.

Uz napomenu da je do sada već bilo slučajeva pokretanja disciplinskih postupaka i prekršajnih prijava, Selaković je istakao da u budućem vremenu treba uložiti napor u jačanju odgovornosti javnih beležnika.Kazao je i da će jačanje javno-beležničkog sistema dovesti do rasterećenja pravosudnih organa i povećanja pravne sigurnosti.

Predsednik Javno beležničke komore Miodrag Đukanović poželeo je novoimenovanim javnim beležnicima uspeh u radu, navodeći da im početak neće biti lak, ali da će imati podršku Komore i svih javnih beležnika."Kao profesija prošli smo taj prvi, teži deo puta", kazao je Đukanović i dodao da će Javno beležnička komora biti tu za sve javne beležnike.Odgovarajući na pitanje novinara o usklađivanju tarifa, ministar je kazao da su one u dobroj meri usklađene i znatno smanjene, a kao primer naveo slučaj nekretnina u vrednosti od 200.000 evra, za koje je ranije tarifa iznosila 39.000 dinara, a sada oko 34.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track