POMOĆNIK SRPSKE MINISTARKE OSTAO BEZ LIMUZINE Uvalili mu kradenu pa je Slovenci oduzeli na granici?!
Foto: Beta Nenad Petrovic

Nije imao pojma o poreklu automobila poverenog na korišćenje

POMOĆNIK SRPSKE MINISTARKE OSTAO BEZ LIMUZINE Uvalili mu kradenu pa je Slovenci oduzeli na granici?!

Društvo -

BEOGRAD - Pomoćniku srpsog ministra pravde Čedomiru Backoviću slovenačka policija je prilikom povratka iz Italije oduzela službeni automobil „škodu superb”, jer je prilikom rutinske kontrole utvrđeno da je ukraden!

Backović, kako list saznaje, nije imao pojma o poreklu automobila koji mu je poveren na korišćenje.

- Pomoćnik ministarke pravde Nele Kuburović je na putu do Italije bez problema prošao kroz Hrvatsku i Sloveniju. U povratku iz Italije zaustavila ga je slovenačka policija prilikom rutinske kontrole i zatražila dokumenta na proveru.

Foto: Reuters/Ilustracija
Foto: Reuters/Ilustracija

Backović je uredno pokazao vozačke isprave i pasoš, ali su policajci iznenada insistirali da detaljnoj proveri vozila. Ispostavilo se da je automobil ukraden u inostranstvu, zbog čega mu je odmah oduzet. Policajci su mu objasnili da je „škoda” ukradena najverovatnije u Nemačkoj ili u Francuskoj, ali da će im trebati više vremena da utvrde kako je dospela u Srbiju - navodi izvor upoznat sa ovim slučajem.

Čedomir Backović, prema rečima sagovornika, nije imao ličnih neprijatnosti i posle svega se bez problema vratio u Beograd.

- Backović je odmah pozvao Ambasadu Srbije u Sloveniji i od njih zatražio pomoć. Odmah mu je poslat vozač, koji ga je bez ikakvih peripetija vratio u Beograd. Očekuje se da automobil bude vraćen Vladi Srbije, jer je u našoj zemlji prošao sve neophodne provere i tek nakon toga dat na korišćenje Ministarstvu pravde - objašnjava naš izvor.

Ko je Čedomir Backović?

Backović je 24. avgusta 2012. imenovan za pomoćnika ministra pravde. U saopštenju iz Ministarstva tada je navedeno da je imenovan u Sektor za evropske integracije i međunarodne projekte. U tom saopštenju bilo je navedeno da je Backović nakon advokatske karijere u Beogradu primljen u Advokatsku komoru Kalifornije.Backović je sedam godina pre imenovanja za pomoćnika ministra podneo zahtev za upis u Advokatsku komoru Vojvodine, ali je odbijen, uz obrazloženje „da nije dostojan” da obavlja advokatsku profesiju zbog toga što je krivično osuđivan. Backović je to potvrdio medijima, uz opasku da i danas misli da je takva odluka bila motivisana "reliktima komunističke prošlosti".

Foto: Beta/Miloš Miškov
Foto: Beta/Miloš Miškov

On je 27. oktobra 2004. osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, pred Opštinskim sudom u Somboru, jer je 22. aprila 2003, prema navodima presude, bio učesnik tuče u restoranu „Dubrava” u rodnom Somboru. Tada je pivskom flašom udario u glavu Ivana Parčetića, koji je na njega nasrnuo i odgrizao mu deo uha. Backović se tada branio da je Parčetića udario u samoodbrani. Parčetić je osuđen na godinu dana zatvora, uslovno na tri godine. Pred sudom se branio da je bio izazvan i da ga je Backović vređao povicima: „Somborski ustašo!”

Ministarstvo: Škoda ima čiste papire

Ministarstvo pravde Srbije juče je potvrdilo da je "škoda superb" oduzeta Backoviću u Sloveniji, ali da su njeni papiri potpuno čisti.

- Vozilo je 2014. godine bilo trajno oduzeto pravosnažnom odlukom Drugog osnovnog suda u Beogradu. Međutim, rešenjem Vlade od 2015. godine automobil je dat Ministarstvu pravde na korišćenje - kažu u Ministarstvu pravde.

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja