PONOVO NA UDARU: Ovo je hronologija napada na BIRN!

Medijska cenzura na delu

PONOVO NA UDARU: Ovo je hronologija napada na BIRN!

Društvo -
BEOGRAD - Brutalan napad "Informera" i TV "Pink" na Kurir i Aleksandra Rodića nije prvi slučaj da vlast želi da uguši slobodu medija i pravo građana na istinitu informaciju o čemu svedoče brojni napadi Aleksandra Vučića i njegovih ministara na BIRN (The Balkan Investigative Reporting Network) koji je proteklih godinu dana više puta otkrio nezakonito poslovanje vlasti.

Ozbiljna i argumentovana otkrića ove novinarske mreže nikada nisu dobila pravi odgovor i objašnjena od strane vlasti, već se priča o njihovim zloupotrebama službenog položaja ili bahatog trošenja novca obično završavala premijerovom konstatacijom da je u pitanju "glupost" ili "laž".

"Kampanja koja je vođena protiv BIRN-a u januaru, a koja je kulminirala kada je srpski premijer Aleksandar Vučić 09. januara BIRN nazvao “lažovima”, nastavlja se i ove jeseni najavljenim istraživanjem tabloida Informer o finansiranju medijskih organizacija koje se bave istraživačkim novinarstvom, a među kojima je i naša organizacija. Izjava premijera Vučića je usledila nakon što je BIRN objavio istraživanje u kome stoji da je državno energetsko preduzeće EPS dodelilo ugovor za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava konzorcijumu dve firme bez odgovarajućeg iskustva, a protiv čijeg se člana menadžmenta vodi postupak pred sudom", piše u tekstu u kome je navedena detaljna hronologija napada aktuelne vlasti na BIRN zbog pisanja o nezakonitim radnjama premijera, ministara i funkcionera SNS.

Hronologiju napada na BIRN možete pročitati OVDE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track