PORAZNO: Radnici žive bednije nego pre sto godina!
Foto: Stefan Jokić

Sindikalci nam nisu obezbedili bolji život

PORAZNO: Radnici žive bednije nego pre sto godina!

Društvo -
U Srbiji ima čak 26.000 sindikata, kao nigde na svetu, ali od prosečne dnevnice zaposleni ne može da kupi ni četiri kilograma govedine, kao što je mogao davne 1908.

BEOGRAD - Zvuči neverovatno, ali Srbija, kao nijedna druga država na svetu, ima oko 26.000 sindikata. Ako je suditi po ovom broju, radnici ne moraju da brinu jer za njihova prava ima ko da se bori.Međutim, u realnosti je stanje drugačije. Istoričar Momčilo Pavlović kaže da su prava radnika danas manja nego što su bila pre više od 110 godina, kada je u Srbiji otpočelo sindikalno organizovanje radi boljeg statusa radničke klase. On ocenjuje da smo, iako su prava radnika regulisana zakonima, svedoci bezdušne i primitivne eksploatacije, surovog tretiranja i neprijavljivanja zaposlenih i umanjivanja zarada.Osiromašeni- Prosečna nadnica u Srbiji je 1908. godine za muškarce iznosila od 1,45 do dva dinara. Hleb je koštao 0,21 dinar, kilogram svinjetine 0,51, a govedine 0,58 dinara. Primenite ovu formulu na današnju prosečnu nadnicu, na primer, prosvetnog radnika, pa vidite da li može da kupi četiri kilograma svinjetine. Da ne govorim o radnicima koji primaju 200 evra platu. Po tome ćete videti gde su današnji prosvetni radnici, a oni nisu obični radnici, i koliko smo odmakli u odnosu na 1908 - navodi Pavlović.Ne daju foteljeJedan od razloga zašto imamo tako mnogo sindikata jeste i to što je mesto sindikalnog vođe, zbog brojnih beneficija, postalo veoma unosno. Pavlović kaže da je tako oduvek:- Kad se jednom osvoje sindikalne pozicije, teško ih se ljudi odriču. Svedoci smo brojnih svađa, nesloge i nesolidarnosti sindikalnih rukovodstava. A prosta je istina da bez sindikalne sloge i jedinstvenog nastupa nema vidljivih i značajnih rezultata u korist radnika.

Momčilo Pavlović
Momčilo Pavlović

Dva sindikata najavilaPROTESTI U BEOGRADU 1. MAJAUdruženi sindikati Srbije Sloga neće organizovati protestno okupljanje članstva u Beogradu, niti u drugim gradovima Srbije jer će i ove godine sindikati nastupati u više kolona, bez solidarnosti i podeljeni, što je još jedna od pobeda kapitala, navodi se u saopštenju. Ni ASNS nije pozvao svoje članove na ulice. Međutim, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost najavili su da će 1. maja u 11 časova organizovati protest u Beogradu.

Odbili poziv KuriraSINDIKALCI NEĆE ZA ISTI STOKurir je imao nameru da, povodom praznika rada, za istim stolom okupi čelne ljude najvećih sindikalnih organizacija i tako pokrene debatu o položaju radnika i delovanju sindikata, ali u tome nismo uspeli. Naš poziv su odbili Branislav Čanak iz Nezavisnosti i Ljubisav Orbović iz SSSS. Jedino je prihvatila Ranka Savić iz ASNS.- Svakoj vladi odgovaraju rasparčani sindikati jer se na ovaj način gubi snaga koju bi oni morali da imaju. Sindikat je bitan u svakom demokratskom društvu. On čuva socijalni mir, pregovara sa Vladom, kontroliše vlast i onemogućava je da sroza radnike, što se trenutno u Srbiji dešava - ističe Savićeva.

BROJ SINDIKATASrbija26.000Amerika 1Španija 2Italija 3Za osnivanje sindikata je potrebnooko 4.000 dinaradesetak radnikaBeneficije za lidera sindikataslužbeni automobilsindikalni dodatak na osnovnu platu (od 15 do 30 odsto)članstvo u savetima, upravnim i nadzornim odborima institucija i kompanijaNAJVEĆI PROBLEMI RADNIKAniske zaradenestabilnost radnog mestaneredovne platerad na crno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track