POSLEDNJI MRSNI PONEDELJAK: Evo šta treba istrljati belim lukom
Foto: Shutterstock

Narodna verovanja

POSLEDNJI MRSNI PONEDELJAK: Evo šta treba istrljati belim lukom

Društvo -
Danas je blagi dan i vernici odlaze u pravoslavne hramove na svetu liturgiju, a evo i kakvi običaji važe za ovaj ponedeljak.

U subotu, 28. novembra, počinje božićni post, a pripreme traju tokom cele nedelje.

Veruje se da se u ovo vreme veštice i demoni posebno raspomame i da zato treba istraljti tabane belim lukom, izgovarajući: "Veštica kao konac, u mene zubi kao kolac".

Priređuju se povorke maskiranih igrača koje uz buku i svirku obilaze naselja i izvode različite radnje mađijsko-zabavnog karaktera protiv raznih nemani za koje se veruje da imaju posebnu moć u noći između poklada i prvog dana posta. Narod veruje da se u ovaj dan veštice i ostali demoni posebno raspomame i okupljaju o pokladnoj večeri oko kuće. Zato se posle večere zavezuju verige u kući, kore od pojedinih jaja bacaju u vatru, tabani trljaju belim lukom, a deci se pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice. Dok se tabani trljaju belim lukom, treba izgovarati sledeće reči: "Veštica kao konac, u mene zubi kao kolac."

Srpski običajni kalendar naglašava:"Ovo je poslednji mrsni ponedeljak. Za nekoliko dana počeće post. Radujte se i pripremajte se".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track