POSTIGNUT KOMPROMIS: Okončana blokada Pravnog fakulteta
Foto: Twitter

Posle jutrašnjeg incidenta

POSTIGNUT KOMPROMIS: Okončana blokada Pravnog fakulteta

Društvo -
Nije bilo fizičkog napada, pogotovo ne da je dekan tukao studente kao što je pisalo u nekim medijima, reko je Avramović i istakao da od jutros blokada fakulteta ne postoji, već samo nastojanje jedne manje grupe studenata da ometanjem nastave ugrozi regularnost rada fakulteta

BEOGRAD - Višednevna blokada beogradskog Pravnog fakulteta danas je prekinuta, jer su studenti i uprava postigli kompromisno rešenje, a ranije danas u zgradi fakulteta došlo je i do koškanja studenata prava i akademaca Filozofskog fakulteta, koji su tu danima boravili.

Postignut je dogovor da studenti mogu da polažu određene ispite samo preko kolokvijuma odnosno testova, čime je uprava izašla studentima u susret, rekli su novinarima predstavnici samoorganizovanog zbora studenata. Time je, kako su naveli, uprava kompenzovala zahtev studenata da se uvede ispitni rok oktobar 2 i da se smanji cena boda.

Studenti su naveli da će biti formirana radna grupa koja će svakodnevno pregovarati sa upravom fakulteta o preostalim zahtevima, a štrajkači su prihvatili i ponudu fakulteta da će student, ako položi dva kolokvijuma sa odličnom ocenom, na ispitu imati jedno pitanje manje ili će biti oslobođen većeg dela gradiva.

Takođe, dogovoreno je da se produži trajanje garantovanih 6 ispitnih rokova, iako roka oktobar 2, što je jedan od zahteva studenta, neće biti.

Ranije danas studenti su razgovarali sa dekanom prof. dr Simom Avramovićem, a potom je na zboru na kojem je delegacija studenata prenela zaključke sa sastanka, došlo do koškanja među učesnicima protesta, studenata Pravnog i Filozofskog fakulteta.

"Došlo do koškanja i ispada zbog zahteva da studenti Filozofskog fakulteta napuste zbor, jer su se pojavila određena neslaganja", rekao je jedan od organizatora protesta i istakao da su nakon kraće rasprave studenti sa Filozofskog se povukli a zbor je nastavljen.

U međuvremenu, dekan Avramović je demantovao tvrdnje studenata da je jutros bilo fizičkog napada na studente u kojem je, kako su studenti naveli, i sam dekan učestvovao.

"Nije bilo fizičkog napada, pogotovo ne da je dekan tukao studente kao što je pisalo u nekim medijima", reko je Avramović i istakao da od jutros blokada fakulteta ne postoji, već samo nastojanje jedne manje grupe studenata da ometanjem nastave ugrozi regularnost rada fakulteta.

Dekan je, upitan da li će bite podnete prijave protiv studenata, rekao da o krivičnim prijavama nema reči a da se o disciplinskoj odgovornosti studenata koji ne dozvoljavaju predavanja, uvek može razmisliti. Inače, jutros je grupa od tridesetak studenata pokušala da blokira ulaz u amfiteatar i onemogući predavanja iz Rimskog prava, ali je uz pomoć studenata koji su želeli nastavu, zaposlenih na fakultetu i profesora, amfiteatar otvoren i nastava je redovno održana.

Nešto kasnije, studenti su u saopštenju tvrdili da su profesori i osoblje Pravnog fakulteta fizički napali studentkinje i studente u blokadi. Fakultet je bio u blokadi od četvrtka, 8. oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track