POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI Janković: Žena ne treba da trpi nasilje, već da ga prijavi
Foto: Aleksandar Jovanović

Potrebna i adekvatna zaštita

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI Janković: Žena ne treba da trpi nasilje, već da ga prijavi

Društvo -

BEOGRAD - Žena ne treba da ćuti i trpi nasilje, već da prijavi nasilnika, poručila je danas Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Poverenica je dodala da se zato radi na pobojšanju čitavog sistema, da žrtva kada prijavi nasilje ne ostane bez adekvatne zaštite.

Janković je za RTS izrazila uverenje da će puna primena novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici od 1. juna ove godine doprineti efikasnijoj zaštiti.

Kako je rekla, neće se sprečiti svako ubistvo, ali se očekuje da više ne bude propusta u sistemu i da oni ne budu razlog koji će dovesti do tragedije.

Poverenica je primetila da se država danas drugačije odnosi prema problemu nasilja nego ranije, a najveći pomak je upravo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Kaže da su važne hitne mere koje taj zakon predviđa, udaljavanje nasilnika iz porodice i zabranu prilaska žrtvi, kao i profesionalno-disciplinsku odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa zakonom.

Nadležni organi se pripremaju ozbiljno za sprovođenje zakona, kroz različite obuke, a neke od njih sprovodi i Pravosudna akademija, rekla je Janković i napomenula da će stupanjem zakona na snagu biti dobro definisana koordinacija između državnih organa.

Ona je podsetila da i sada postoji pravni okvir za postupanje, te da se prema problemu koji se iz dana u dan povećava treba ponašati odgovorno.

"Žena ne treba da trpi nasilje i da ćuti, već da prijavi nasilje, ali ne samo žrtva nego i građani", poručila je Janković.

Ona je pozvala medije da budu odgovorniji, da poštuju etički kodeks i da vode računa o zaštiti žtrve, kako se ne bi ugrozila njena bezbednost.

"Velika je odgovornost medija. Mi smo zbog toga izradili antidiskriminatorski priručnik za izveštavanje", rekla je Poverenica i dodala da će od sledećeg meseca početi edukacije za takvo izveštavanje, i to u pet gradova u Srbiji.

Među savetima za novinare, Janković je navela da treba voditi računa da se žrtva ne izloži dodatnoj viktimizaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track