Poverenik: Ministarstvo pravde da dostavi dokumentaciju o izručenju Darka Šarića!

Kriju dokument

Poverenik: Ministarstvo pravde da dostavi dokumentaciju o izručenju Darka Šarića!

Društvo -
Ministarstvu se nalaže da postupi po Zakonu i dostavi tražene informacije koje se odnose na postupak ekstradicije, predaju i lišenje slobode Darka Šarića

Poverenik za informacije od javnog značaja doneo je još jedno rešenje kojim je naložio da se BIRN-u dostave dokumenta u vezi sa postupkom lišenja slobode i ekstradicije Darka Šarića. Ovoga puta reč je o Rešenju kojim je Ministarstvu pravde ostavljeno pet dana da dostavi dokumenta, koja je BIRN zatražio još 12. februara ove godine.Rešenjem je, takođe, naloženo da Ministarstvo pravde u roku od sedam dana obavesti Poverenika da je postupilo po nalogu.

Ovo je već drugo rešenje u poslednjih 15 dana kojim se nadležnim institucijama nalaže da postupe po Zakonu o dostupnosti informacijama i BIRN-u dostave dokumentaciju o izručenju Darka Šarića, kojem se pred Posebnim odeljenjem Višeg suda za organizovani kirminal u Beogradu, sudi za šverc kokaina i pranje novca. Prvo rešenje BIRN je dobio 22. maja, kada je Poverenik naložio Višem sudu da u roku od tri dana dostavi traženu dokumentaciju.

Foto: Birnsrbija.rs
Foto: Birnsrbija.rs

Sud se, međutim, oglušio o taj nalog, čime je još jednom prekršio Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja, pa je BIRN Kancelariji Poverenika uputio i Predlog za sprovođenje administrativnog izvršenja.

Rešenjem koje je juče stiglo Ministarstvu pravde se nalaže da postupi po Zakonu i BIRN-u dostavi tražene informacije koje se odnose na postupak ekstradicije, predaju i lišenje slobode Darka Šarića. BIRN je Ministarstvu dokumentaciju zatražio još 12. februara, ali nas je taj državni organ obavestio da odbija da je dostavi, uz obrazloženje da se pred Višim sudom vodi sudski postupak, pa bi pristup traženim informacijama eventualno mogao dovesti do ometanja vođenja sudskog postupka.

Podsetimo, BIRN je te informacije i dokumentaciju zatražio od Ministarstva pravde i Višeg suda u Beogradu, jer ni nakon godinu dana javnosti nije poznato da li je Darko Šarić izručen i iz koje zemlje, ili se, pak, dobrovoljno predao nakon pregovora njegovog branioca sa Ministarstvom pravde, kako je to izjavio njegov advokat, Radoslav Baćević. Kako su se zbog izostanka zvaničnih informacija, u medijima pojavile spekulacije o tome da je Darko Šarić u pregovorima oko predaje, za sebe, navodno, izdejstvovao određene benefite, BIRN je od nadležnih državnih institucija – Ministarstva pravde i Višeg suda u Beogradu, o tome zatražio zvanične informacije.

Na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja, BIRN je od Ministarstva pravde zatražio informaciju o tome da li je Darko Šarić ekstradiran Srbiji i ukoliko jeste, da nam se dostave sva dokumenta u vezi sa tim postupkom iz kojih se može saznati kada i iz koje zemlje je Šarić izručen i koja zemlja je obavestila Ministarstvo pravde o njegovom lišenju slobode? Pitali smo i da li je Ministarstvo pravde pregovaralo o predaji Darka Šarića sa njegovim braniocem Radoslavom Baćevićem. Takođe smo zatražili i kopiju dopisa branioca Baćevića Ministarstvu pravde, u kome on nudi bezuslovnu predaju Šarića, o čemu je taj advokat govorio u medijima. U slučaju da nije bilo postupka ekstradicije, zataržili smo od Ministarstva pravde da nam dostavi informacije o tome gde se i kom nadležnom državnom organu Darko Šarić predao, kao i kopije svih dokumenata u vezi sa tim.

U obrazloženju Rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja napisanom na više od dve strane, između ostalog, navodi se da je neosnovan navod organa vlasti (Ministarstva pravde, prim. aut.) da bi objavljivanje dokumenata moglo da ugrozi postupak pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu protiv Darka Šarića, jer nije pružen valjan dokaz o opravdanosti isključenja pristupa traženim informacijama, odnosno na koji način bi pristup traženim informacijama ozbiljno ugrozio, omeo ili otežao vođenje postupka. „ Prvostepeni organ nije dokazao da postoji uzročno-posledična veza između potencijalnog objavljivanja informacija i narušavanja interesa neometanog vođenja pomenutog postupka, a Poverenik nalazi da tražene informacije nisu takvog karaktera da bi bile isključene od slobodnog pristupa“, navodi se u Rešenju Poverenika dostavljenog BIRN-u.

(BIRN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja