POZIV PEKINGA: Kina želi da Vojska Srbije učestvuje na vojnoj paradi
Foto: Dragan Kadić

70 Godina pobede nad fašizmom

POZIV PEKINGA: Kina želi da Vojska Srbije učestvuje na vojnoj paradi

Društvo -
Poziv Vojsci Srbije je upućen s obzirom na doprinos pobedi u Drugom svetskom ratu, kao i zbog tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje i dve vojske, kažu u Ministarstvu odbrane

BEOGRAD - Ministarstvo nacionalne odbrane Narodne Republike Kine uputilo je zvaničan poziv srpskom resornom ministarstvu i Vojsci Srbije da učestvuju u proslavi 70-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Povodom 70 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u Pekingu će biti održana vojna parada a Kina je uputila poziv Vojsci Srbije da učestvuje na paradi, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Poziv Vojsci Srbije je upućen s obzirom na doprinos pobedi u Drugom svetskom ratu, kao i zbog tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje i dve vojske", piše u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Kineska strana, kako je navedeno, ceni pažnju koju Srbija poklanja razvijanju starih i izgradnji novih partnerstava i na Istoku i na Zapadu, posebno sa onim državama koje predstavljaju strateške partnere, što se posebno odnosi na Kinu koja je ujedno i jedan od četiri stuba spoljne politike Srbije.

U nekoliko navrata, kineska strana je iskazala solidarnost sa našim narodom i vojskom, opredeljujući znatna materijalna sredstva u vidu više donacija za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, uključujući i pomoć nakon katastrofalnih prošlogodišnjih poplava u Srbiji i regionu, piše u saopštenju.

"Srbija je ponosna na svoj veliki doprinos slamanju sila osovine tokom Drugog svetskog rata i u tom smislu aktivno je posvećena negovanju tradicija antifašističke borbe", dodaje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track