PRALICA: Hleb sava poskupljuje za tri dinara!
Foto: Dado Djilas

Zavisi od cene pšenice

PRALICA: Hleb sava poskupljuje za tri dinara!

Društvo -
Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica najavio je mogućnost da bi hleb sava mogao da poskupi sa sadašnjih 46 na 49 dinara

BEOGRAD - Predsednik Unije pekara Srbije najavljuju da bi cena hleba "sava" u narednim danima mogla da poskupi sa sadašnjih 46 na 49 dinara zbog rasta cena pšenice.

Predsednik te unije Zoran Pralica je rekao da ukoliko cena pšenice ostane na trenutnom nivou od 23 dinara po kilogramu.

"Mi predlažemo da cena belog hleba od pola kilograma, koji je jedini obuhvaćen uredbom vlade bude maksimalno do 49 dinara", rekao je Pralica.

On je podsetio da je samo u poslednjih sedam dana cena pšenice skočila sa 17 na 23 dinara.Ukoliko cena ove žitarice nastavi da raste i pređe granicu od 26-27 dinara, Pralica kaže da bi na tržištu morale da intervenišu Robne rezerve ne bi li cena hleba prestala dalje da raste.

"Mi nismo za to da cena hleba pređe 49 dinara i po svaku cenu ćemo je braniti. Mada, jedini način da ne dođe do daljeg poskupljenja je da intervenišu Robne rezerve koje imaju dosta pšenice u zalihama i ne verujem da bi to bio problem", ističe on.

Pralica kaže ističe da će se sačekati još koji dan dok se cena ove žitarice ne stabilizuje i da naredne nedelje očekuje sastanak sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem.

Uredba o o prometu i prodaji hleba važi do 31.1 2015.godine, a prema njoj cena hleba Sava ne sme preći granicu od 46 dinara.

Pralica kaže da bi narednih desetak dana mogla biti korigovana cena ove vrste hleba donošenjem nove uredbe koja će propisati maksimalnu cenu od 49 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track