KRIZI SE NE VIDI KRAJ: Proglašenje vanredne situacije ako dođe do povratnog talasa izbeglica
Foto: Tanjug

Opasnost za Srbiju

KRIZI SE NE VIDI KRAJ: Proglašenje vanredne situacije ako dođe do povratnog talasa izbeglica

Društvo -
Prema oceni načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predraga Marića nema uslova za proglašenje vanredne situacije u zemlji zbog migrantske krize, ali bi do toga moglo da dođe

BEOGRAD - Predrag marić je međutim dodao da to ne znači da se to neće dogoditi u nekom narednom periodu.

"Do sada nije bilo uslova za proglašenje vanredne situacije zbog migranata, ali to nije naša ocena i za budućnost, pratićemo situaciju. Država reaguje na način na koji reaguje i više državnih organa je uključeno", rekao je Marić novinarima uoči otvaranja konferencije "Građanska odbrana kao osnova nacionalne bezbednosti države" u Ruskom domu.

On je naveo da Sektor MUP-a za vanredne situacije nema vodeću ulogu u rešavanju problema sa migrantima i da je taj deo posla preuzelo Ministarstvo rada, ali da predstavnici Sektora nastoje da pomogne i urade sve što se od njih traži.

"Trudimo se da izađemo u susret u meri u kojoj možemo", rekao je Marić.

Upitan kako bi mogla da dođe do vanredne situacije, Marić kaže da to može da se desi na više načina, počev od problema u segmentu zdravstva, do toga da se dogodi da se život u nekoj zajednici poremeti do te mere da ne može da funkicioniše.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Ne znamo kako će sve to ići narednih meseci, ili možemo da pretpostavimo, a sve to potencijalno može da predstavlja pretnju po bezbednost ljudi u određenim segmentima koji su u našoj nadležnosti, pa je važno da preventivno delujemo i razmišljamo", poručio je Marić.

Srbija je, podsetio je Marić, tranzitna zemlja za migrante i oni uglavnom idu ka zemljama EU, pre svega ka Nemačkoj i Francuskoj, Španiji i Velikoj Britaniji koje su njihova krajnja destinacija.

Zbog toga, smatra da je važno da mi kao država pokažemo human odnos prema tim ljudima, "jer je njih muka naterala da odu iz svojih zemalja".

Za to je, međutim, kako je konstatovao, Srbiji neophodna pomoć EU, a on je, kaže, siguran da će ona uskoro i uslediti i da će biti mnogo jača i snažnija.

"U svakom slučaju Srbija ne odustaje od humanog odnosa, a da bi bila do kraja spremna da to čini, potrebna joj je materijalna podrška i ubeđen sam da ćemo je dobiti", rekao je Marić.

On je govoreći na skupu rekao da nije siguran da se migrantskoj krizi bliži kraj, i da je njihov broj iz dana u dan veći.

Kako je kazao, od velike pomoći je podrzška Srpsko- ruskog humanitarnog centra sa kojim Sektor za vanredne situacije MUP od prvog dana migrantske križe sarađuje i pomaže u obezbeđivanju svega neophodnog, pre svega, prilikom smeštaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track