Preminuo diplomata Zoran Janaćković
Foto: Beta

In memoriam

Preminuo diplomata Zoran Janaćković

Društvo -
Kao ličnost, bio je tih i decentan čovek, neupadljivog držanja, sklon umetničkim temama, ali predani posvećenik poslovima koje obavljao. S velikom ljubavlju bavio se slikarstvom

BEOGRAD - U Beogradu je juče preminuo Zoran Janaćković, diplomata i dugogodišnji visoki državni službenik, uspešan publicista i slikar.

Rođen je septembra 1939. u selu Donje Trnjane, nedaleko od Leskovca. Po okončanju gimanzije u Leskovcu, Pravni fakultet završio je u Beogradu. Tokom velikog dela radnog veka zauzimao je važne položaje u državnoj administraciji, od predanog aktiviste na omladinskim radnim akcijama, preko sudije u Leskovcu, da bi već početkom sedamdesetih bio šef kabineta predsednika Skupštine Srbije.Počev od 1992. godine, radio je u Ministarstvu spoljnih poslova (tada ŠIP), gde je predvodio i SID, bio generalni sekretar SMIP (1994-96.) i, konačno, bio amabasador u Skoplju 1996-2000. Izvesno vreme tokom 1990. i 1991. godine, bio je načelnik SDB.Kao ličnost, bio je tih i decentan čovek, neupadljivog držanja, sklon umetničkim temama, ali predani posvećenik poslovima koje obavljao. S velikom ljubavlju bavio se slikarstvom. Njegovom likovnom radu posvećen je zbornik "U krugu svetlosti i lepote".Pre samo dva meseca javnosti je predstavljena Janćkovićeva dvotomna monografija: "Balkanski trougao: srpsko-makedonsko-albanski odnosi devedesetih godina", iscrpno i dragoceno svedočanstvo, izuzeteno dokumentovano, o burnim prelomnim godinama koje je proveo kao visoki diplomatski službenik, odnosno ambasador.Ona će se, izvesno, ispostaviti kao dragoceno štivo, i izvor prvog reda, za brojne potonje istraživače teške tematike kojoj je Janaćković posvetio veliki deo svog života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track