PRIPRAVNOST NA GRANICAMA: Srbija šalje vojsku na migrante!
Foto: Fonet

Država mora da upotrebi i oružane snage

PRIPRAVNOST NA GRANICAMA: Srbija šalje vojsku na migrante!

Društvo -
Zbog sve veće najezde izbeglica povećana borbena gotovost i vojnih jedinica, koje će se pridružiti policiji ako bude trebalo

BEOGRAD - Vojska Srbije nalazi se u najvišem stepenu pripravnosti i biće poslata na granice ako eskalira migrantska kriza, što je sve izvesnije, saznaje Kurir. Na taj način naša država će samo slediti model drugih zemalja u okruženju čiji se vojnici već nalaze na granicama.Izvor Kurira iz vrha vlasti navodi da će se vojne jedinice kao ispomoć priključiti policiji, koja već nadzire granicu.Zasedao Biro- Vojnici su u punoj pripravnosti i planirano je da se priključe jedinicama policije, koje nadziru granični pojas. Srbija se suočava sa sve većim talasom izbeglica i kad policija više ne bude mogla da se izbori s tim, biće poslata i vojska - kaže naš sagovornik.Povodom sve većeg priliva migranata na Balkan juče je održana sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, na kojoj je odlučeno da sve policijske i bezbednosne službe budu u stanju pripravnosti.

Nakon sednice Biroa ministar pravde Nikola Selaković pojasnio je da puna pripravnost podrazumeva i vojsku Srbije, a da će o njenoj upotrebi odlučivati Savet za nacionalnu bezbednost i predsednik Srbije.- Sve službe bezbednosti su dužne da štite granice naše zemlje sa svim državama s kojima se graniči. Srbija beleži sve veći priliv ekonomskih izbeglica, koje su i agresivnije, ali ćemo nastaviti da iskazujemo poštovanje prema svakom migrantu, posebno prema onima koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja - naglasio je Selaković i dodao da Srbija neće podizati ograde i zidove.Dačić za jedinstven stavVojno-politički analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da je odavno sazrelo vreme za upotrebu srpske vojske.- Plašim se da više ne postoji drugi način za suzbijanje talasa izbeglica. Ova situacija je mnogo više iznenadila region nego što su hteli da priznaju. Sada su stvari otišle predaleko i poslednje je vreme za delovanje - kaže Radić.Šef diplomatije Ivica Dačić založio se za jedinstven stav EU u rešavanju krize i ocenio da je „jedino održivo rešenje da se migranti i izbeglice zadrže što bliže njihovoj zemlji porekla“.

Nebojša StefanovićRADIĆEMO ŠTO I DRUGINa inicijativu Austrije juče i danas se u Beču održava konferencija 18 ministara spoljnih i unutrašnjih poslova zapadnog Balkana posvećena migrantskoj krizi. Ministar policije Nebojša Stefanović na ovom skupu je rekao da ga zabrinjava to što još nema jedinstvenog pristupa ovom problemu i dodao da će kriza potrajati.- Kako da Srbija ili Makedonija na svoju teritoriju prime migrante koje ne žele druge države? Ako kažu da hoće da ih prime, mi ćemo ih vrlo rado propustiti preko naše teritorije. Ali ako nam stižu poruke da ne žele migrante koji nisu iz ratnih područja, čak ni u tranzitu, šta onda ostaje Srbiji osim da postupi na isti način - kazao je Stefanović.

UKRATKOVoz iz Ðevđelije sa 743 migranta iz Sirije i Iraka krenuo je ka Srbiji oko 10.30, ali je vrlo brzo zaustavljen u MakedonijiU Makedoniju je juče ujutro iz Srbije vraćena grupa od 138 Sirijaca i Iračana, koji nisu imali nove dokumente, zbog čega su juče vraćeni iz ŠidaSrpska narodna partija zatražila je juče pojačanje mera zaštite u Srbiji od „nekontrolisanog izliva nasilja koje preti od migranata“U patrole za odbranu šengenske granice od ilegalnih ulazaka migranata iz Hrvatske od juče je uključeno 80 slovenačkih vojnika

KURIR VAM POKLANJA NARODNI KUVAR: SPREMITE UKUSNA JELA OD PEČURAKA

Specijaliteti prste da poližešNovi broj Kurir Narodnog kuvara donosi recepte za pripremanje vrhunskih jela od pečuraka.

Pročitajte kako da spremite korak po korak gerber pogaču.

Ne propustite NARODNI KUVAR - svakog četvrtka u Kuriru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track