PROJEKAT GOTOV DO VIDOVDANA: Za Srpsku kuću u Podgorici Vlada Srbije izdvaja 419 miliona dinara
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Andrija Mandić potvrdio

PROJEKAT GOTOV DO VIDOVDANA: Za Srpsku kuću u Podgorici Vlada Srbije izdvaja 419 miliona dinara

Društvo -

BEOGRAD - Vlada Srbije donela je odluku da iz budžetske rezerve izdvoji 419 miliona dinara za gradnju Srpske kuće u Podgorici, a u okviru tog objekta će se naći institucije koje čuvaju srpsku kulturu i identitet.

List navodi, pozivajući se na izvor iz Vlade Srbije, da je to rezultat dogovora premijera Aleksandra Vučića i lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića koji su pre šest meseci definisali strategiju zaštite srpskog nasleđa i interesa u Crnoj Gori.

"Premijer je ideju o objedinjavanju srpskih institucija na jednom mestu prihvatio i novac je po hitnom postupku izdvojen iz budžeta, ali uz uslov da izgrađeni objekat bude u vlasništvu Srbije", navodi sagovornik lista.

Mandić je za list potvrdio da je obavesten da je Vlada Srbije odobrila novac za izgradnju Sprske kuće. "Samo šest meseci od predloga koji sam predstavio Aleksandru Vučiću ideja je pretvorena u stvarnost", rekao je Mandić dodajući da je za razliku od Vučića Crna Gora to izbegavala da učini.

"Ovakav potez Srbije je za mene, ali i ceo srpski narod u Crnoj Gori znak da nismo prepušteni sami sebi i da matica brine o nama". Mandić istice da će sve institucije u buduće imati uslove za rad. "Reč je pre svega o Matici srpskoj, Institutu za srpsku kulturu, Srpskom nacionalnom savetu, Udruženju književnika srpskog naroda. Tu će biti i srpska televizija, radio, novine, portali, Srpski kulturni centar i druge ustanove. Do Vidovdana će ceo projekat biti zavrsen i predstavljen javnosti", najavio je Mandić.(TanjugBlic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track