PROTEST EFEKTIVE: Traže novi model rešenja za švajcarac i smenu Jorgovanke Tabaković
Foto: Stefan Jokić

Ukidanje valutne klauzule

PROTEST EFEKTIVE: Traže novi model rešenja za švajcarac i smenu Jorgovanke Tabaković

Društvo -
BEOGRAD - Građani Srbije koji imaju kredite u švajcarskim francima danas su otpočeli jednonedeljni prostest. Oni traže da se uredi bankarsko tržište i da se ukine valutna klauzla u ugovorima o kreditima u francima.

Više od tri stotine dužnika, koji imaju kredite u švajcarskim francima, otpočelo je protest najpre ispred NBS, a potom su isti nastavili ispred Vlade, gde su poručili da će ostati sve dok im se neko ne obrati i ne ponudi model za rešavanje njihovih problema.

Oni su takođe naveli da je povod okupljanja i nezadovoljstvo dasadašnjim radom radne grupe koja nije uspela da pronađe rešenje ili olakšice za sve one koji imaju kredit u francima.

"Mi očekujemo da rešenje, makar i to rešenje koje su doneli, bude pravično rešenje i odluka Vlade da banka mora da ga primeni i da se ne primenjuje samo za one koji su socijalno ugroženi, jer smo svi socijalno ugroženi, dakle i onaj koji ima 200 hiljada platu njemu je rata 195 hiljada dinara i on nema od čega da živi, definitivno su svi socijalno ugroženi", Mirjana Uzelac, Udruženje Efektiva.

Okupljeni su poručili da traže da se krediti u francima konvertuju u evro, kao i smenu guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković, koja, prema njihovim rečima, nije uspela da im pomogne da reše probleme.

U Srbiji je u francima zaduženo oko 21.000 građana, koji imaju poteškoće prilikom otplata rata kredita, zbog toga što je od januara ove godine švajcarska valuta naglo ojačala.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja