PROTEST PENZIONERA: Od penzija izdržavamo decu i unuke
Foto: Tanjug Srđan Ilić

U 5 do 12 na Trgu Nikole Pašića

PROTEST PENZIONERA: Od penzija izdržavamo decu i unuke

Društvo -
Sindikat podseća da su penzioneri Srbije tokom radnog veka izdvajali sredstva i uplaćivali u Fond PIO, verujući da će dočekati mirnu i sigurnu starost, ali su prvi došli pod udar mera
1 / 4 Foto: Tanjug Srđan Ilić

BEOGRAD - Sindikat penzionera Srbije zatražio je danas od poslanika Skupštine Srbije da pokrenu inicijativu za poništavanje Zakona o privremenom uređenju načina isplate penzija, jer je taj zakon suprotan Ustavu Srbije.

Udruženja sindikata penzionera Srbije je u saopštenju ukazalo da je više od 700.000 penzionera oštećeno tim zakonom koji je u "suprotnosti sa svim civilizacijskim i demokratskim normama i zdravim razumom".Dodaje se da je Zakonom o privremenom uređenju načina isplate penzija, nad najstarijom i najugroženijom populacijom u srpskom društvu, učinjeno pravno i materijalno nasilje, i da su prekršene mnogobrojne međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

Ukazuje se da su tim neustavnim zakonom svi penzioneri, ali i njihove porodice, dovedeni na ivicu egzistencije, jer "najveći broj penzionera od svojih penzija izdržava i svoju većinom nezaposlenu decu i unuke".

"Podsećamo vas na obećanja koja ste nam dali samo godinu dana ranije kroz reči predsednika Vlade i prvog čoveka najveće parlamentarne stranke: Kakve god reforme da preduzimamo, šta god da se zbiva, dragi prijatelji, imajte na umu jednu stvar koju vam garantujem - penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da dira u državi. Penzionerima nema šta da se uzima", citira Sindikat reči Aleksandra Vučića.

Sindikat podseća da su penzioneri Srbije tokom radnog veka izdvajali sredstva i uplaćivali u Fond PIO, verujući da će dočekati mirnu i sigurnu starost, ali su prvi došli pod udar mera ove vlade.

"Vi, poslanici Narodne skupštine, izglasali ste taj neustavni zakon kojim ste sve penzionere doveli na ivicu egzistencije, ugrozili im ionako teške životne uslove i egzistenciju njihovih porodica.Ugrozili ste opstanak mnogih porodica i mnoge doveli do prosjačkog štapa", piše u tekstu.

Udruženje sindikata penzionera Srbije je najavilo da će danas u 11.55 sati, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu održati protest zbog smanjivanja penzija.Među zahtevima penzionera je izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), posebno dela koji se odnosi na broj članova Upravnog odbora PIO, kojih ima sedam, od kojih su četiri člana predstavnici Vlade Srbije, što je, po mišljenju sindikata penzionera, neprihvatljivo.

Vulin: U PIO fondu većinu treba da ima Vlada Srbije

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je danas, povodom zahteva penzionera, da u Upravnom odboru Penzijsko-invalidskog fonda Srbije treba da bude više predstavnika penzionera, ali da je Vlada najveći finansijer tog fonda, te je logično da ima više glasova u tom odboru.

"Vlada svakog meseca uplati 45 odsto u taj fond... ona je najveći finansijer Penzionog fonda i sasvim je logično da imamo više glasova", rekao je Vulin novinarima u Palati Srbija.Ministar je istakao da je to regulisano zakonom i da su predstavnici penzionera zastupljeni u PIO fondu.

Udruženje sindikata penzionera Srbije održaće danas protest u centru Beograda zbog smanjivanja penzija.Među zahtevima penzionera je izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, posebno dela koji se odnosi na broj članova Upravnog odbora PIO, kojih ima sedam, od kojih su četiri člana predstavnici Vlade Srbije, što je, po mišljenju sindikata penzionera, neprihvatljivo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track