PROTEST POLJOPRIVREDNIKA Ministarka: Spremna sam da ih pogledam u oči
Foto: Stefan Jokić

Danas sastanak sa učesnicima protesta

PROTEST POLJOPRIVREDNIKA Ministarka: Spremna sam da ih pogledam u oči

Društvo -
BEOGRAD - Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković pozvala je poljoprivrednike, koji su nezadovoljni predloženim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, da danas dođu na razgovore u Ministarstvo poljoprivrede.

"Vidim da oni nisu dobro informisani o tome šta nosi zakon iako je objavljen na sajtu Skupštine Srbije", kazala je Bogosavljević Bošković.

Ministarka je navela da je iznenađena protestima, budući da su predstavnici poljoprivrednika učestvovali u izradi predloženih rešenja.Prema njenim rečima, poljoprivrednici su bili svesni da se ne mogu ispuniti svačije želje, ali da je većina njihovih zahteva uvažena.

"Spremna sam da razgovaram i pogledam ih u oči. Oni moraju da kažu zbog čega traže povlačenje zakona", rekla je Bogosavljević Bošković.Ona je kazala da su investicije preko potrebne i da se nastojalo u tome da se omogući razvoj, i da poljoprivrednici, posebno mali imaju siguran plasman za svoje proizvode. Bošković je kazala da neće biti zloupotreba i da predložena zakonska rešenja ne pružaju prostor za zloupotrebe.

"To je predlog koji je bio kompromisan i za one koji su bili za i za one koji su bili protiv investicija, pravili smo kompromisna rešenja", kazala je ministarka. Na pitanje da li tvrdnje opozicije da ovaj zakon "ide na ruku tajkunima" imaju osnova, ona je kazala da to nije istina i da će vlada detaljnije pojedina pitanja rešiti kroz uredbe."Državno zemljište je državni resurs, vlada mora da da konačan sud, ne možemo mi kao ministarstvo da damo sud i odlučujemo", kazala je.

Upitana o glavnim primedbama predstavnika asocijacija poljoprivrednika da će zakon pružiti mogućnost strancima od 2017. da kupe zemljište, Bošković je kazala da se zakon bavi sadašnjim problemima, a da ima vremena da se time bavimo."Pokušavamo da prolongiramo taj period i očekujemo da ćemo u tome uspeti. Jedino što se precizira kao prodaja jeste prodaja domaćem poljoprivredniku i definisani su kriterijumi za to, to je ono što smo razgovarali sa malim poljoprivrednicima i asocijacijama. Ja pozivam one koji su u protestuju da dođu i da im predočim šta su njihovi predstavnici sa nama pregovarali", kazala je ministarka.

Radi se, prema njenim rečima, o važnom zakonu koji treba da uvede red u zemljišnu politiku i da zaštiti pre svega male poljoprivrednike.Bošković je istakla da misli da su protesti politizovani i da su najviše protiv ovog zakona oni koji su bili najviše privilegovani do sada.Oni su protiv uvođenja reda i uz njih pojedinici koji žele jeftine političke poene i sada šire dezinformacije na terenu, oni se sami prepoznaju, rekla je ministarka.

(Tanjug/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track