RADIĆ O NAORUŽANJU VOJSKE: Podmeću nam fotošopirane fotografije kao naše moćno oružje!
Foto: Kurir Andrej Mlakar, Printscreen YT

Prazna obećanja od Vučića do Dikovića

RADIĆ O NAORUŽANJU VOJSKE: Podmeću nam fotošopirane fotografije kao naše moćno oružje!

Društvo -
BEOGRAD - Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da su apsolutno neostvarive najave o modernizaciji naoružanja Vojske Srbije (VS) sa postojećim budžetskim izdvajanjima i da takve izjave služe samo za obmanjivanje javnosti u Srbiji.

"Nije moguće ostvariti ta obećanja i očigledno da je reč o praznim pričama i svesnoj obmani. Ta obećanja su do sada, uglavnom, stizala od premijera Aleksandra Vučića, a ovaj put od načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića.

Najmanje smo o tome slušali od onoga od koga je trebalo da čujemo, a to je ministar odbrane Bratislav Gašić", rekao je Radić.

Načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković najavio je u nedelju da će Srbija obaviti modernizaciju oružanih snaga, da će nabaviti dva višenamenska helikoptera iz Rusije, a da će iz domaćih fabrika u jedinice uvesti samohodne haubice "Nora", oklopno vozilo "lazar", raketni sistem "Morava", kao i da će Srbija razvijati sisteme koji "mogu da izvrše udar" na teritoriji eventualnog neprijatelja i da će konačno u naoružanje ući avion "Lasta".

Radić je, međutim, podsetio da se godinama najavljuju slične nabavke, ali da se od toga baš ništa nije obistinilo, a da su, u medjuvremenu, istekli resursi postojećim sredstvima pa tako u VS više ne leti nijedan lovac Mig-21 u borbenoj, jednosedoj varijanti.

"Premijer je još u maju 2013. godine na aerodromu Batajnica najavio da kupujemo šest aviona Mig-29M, a kasnije se to proširilo na duboku modernizaciju čitavog vazduhoplovstva, uz nabavku raketnih sistema i radara. Stvorena je atmosfera da je to gotova stvar i da se samo iščekuje nova oprema. Dve godine kasnije, u kratkoj izjavi ministar Gašić rekao je da se od toga odustalo jer u teškoj ekonomskoj situaciji zemlja nema mogućnosti za novi kredit", rekao je Radić.

Radić je dodao da je u tom periodu broj upotrebljivih borbenih aviona u VS sveden na "istorijski minimum", iako predstavnici vlasti pričaju da je to najveći broj ikada.

"Ta priča je potpuno bez osećaja za realnost. Kao da misle da ne postoji mogućnost da bilo ko to proveri. U isto vreme nismo u stanju da u naoružanje godinama uvedemo svoj avion 'Lasta' iako je ta ista letelica uvedena u naoružanje Iraka još 2010. godine i tamo je uveliko koriste u borbenim dejstvima protiv terorista", rekao je Radić.

Analitičar je rekao da se kao veliko dostignuće najavljuje posao oko modernizacije Supergaleba G-4, iako se za to sredstva izdvajaju još od sredine prošle dekade, a gotovo ništa nije uradjeno.

"Ove godine u budžetu izdvojena su sredstva za tender za te poslove, iako smo iz usta premijera Vučića čuli da će to da radi kompanija Erbas, od koje je takodje najavljena kupovina dva helikoptera. Pritom, najavio je i da će do kraja 2015. godine stići dva helikoptera iz Rusije, a sada se govori da će se to desiti u prvoj polovini godine.

U isto vreme to se najavljuje kao veliko dostignuće u trci naoružavanja sa Hrvatskom koja, poredjenja radi, ima 24 transportna helikoptera tog tipa", rekao je on.

Radić je, takođe, podsetio da je iz državnog vrha stigla najava da će do kraja 2015. godine u naoružanje ući čitava baterija (četa) artiljerijskog sistema "Nora", a da je sada Diković rekao da će u 2016. godini biti završeno njeno ispitivanje, iako se "Nora" već koristi u Mjanmaru, Bangladešu i Keniji.

"Premijer je rekao da će u martu 2016. godine početi serijska proizvodnja vozila "Lazar", a to sredstvo još nije prošlo ispitivanje niti je došlo do prototipa.

Fotošopovane fotografije se prikazuju kao gotova sredstva. Pritom, nije tačno da to radi naša vojna industrija već je reč o firmi SDPR koja je pod partijskom kontrolom vladajuće Srpske napredne stranke", rekao je Radić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track