RADO IDU SRBI U VOJNIKE: Mladići od 19 do 29 godina žele da služe vojsku!
Foto: Damir Dervišagić

Dve trećine građana za obavezan vojni rok

RADO IDU SRBI U VOJNIKE: Mladići od 19 do 29 godina žele da služe vojsku!

Društvo -
Tu ideju u većini podržavaju i muškarci i žene, s tim što je muškaraca nešto više 68,2 odsto u odnosu na žene 55,1 odsto. Za redovni vojni rok nešto je veće raspoloženje i među seoskim stanovništvom, 64,7 odsto ispitanika

BEOGRAD - Oko dve trećine građana Srbije je za uvođenje obaveznog vojnog roka, pokazuje istraživanje. List navodi da je taj procenat najveći među onima od 19 do 29 godina, koje bi ta obaveza prve pogodila.

To pokazuju rezultati telefonske ankete koju je na reprezentativnom uzorku od 1.009 osoba starosti od 12 do 75 godina sprovela Agencija za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja “Oupen sors” od 6. do 11. marta 2015. godine. Tu ideju u većini podržavaju i muškarci i žene, s tim što je muškaraca nešto više 68,2 odsto u odnosu na žene 55,1 odsto.Za redovni vojni rok nešto je veće raspoloženje među seoskim stanovništvom, 64,7 odsto ispitanika na selu i 59,3 odsto ispitanika u gradu.Ministar odbrane Bratislava Gašića navodi da rezultati ankete samo potvrđuju da Vojska Srbije uživa veliko poverenje među građanima. On je rekao da “za uvođenjem obaveznog roka sada nema potrebe."A, nije ni opcija jer je za to potrebno da se obezbede milijarde dinara za osposobljavanje kasarni koje su napuštene, nakon obustavljanja obaveznog služenja vojnog roka, kao i za nabavku opreme.

Veće interesovanje mladih za Vojsku rešava se dodatnim uputima na dobrovoljno služenje vojnog roka i tako će biti i u narednom periodu”, rekao je Gašić. Prema mišljenju direktora agencije “Oupen sors” Pavla Đokića glavni razlozi za ovakve rezultate su poverenje u vojsku, vojnične tradicije i nostalgija.

(Fonet/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track