RADOSLAV ZELENOVIĆ: Filmovi koje je snimio Bata Živojinović ne ostaju nama nego tajkunima
Foto: Marina Lopičić

Skandalozna posledica prodaje Avala filma

RADOSLAV ZELENOVIĆ: Filmovi koje je snimio Bata Živojinović ne ostaju nama nego tajkunima

Društvo -

BEOGRAD - Dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović izjavio je da se odlaskom Velimira Bate Živojinovića podvlači ctrta, ali da on ne može da umre, jer je ostalo njegovo delo. On je kazao da je Bata sazidao svoju kinoteku u kinoteci ali, kako je istakao, ti naslovi ne ostaju ni njegovoj porodici, ni državi, ni kinoteci, već tajkunima.

"Iako smo pokušali da prilikom privatizacije Avale iz stečajne mase izvučemo filmovi, kao što je to urađeno svuda u okruženju, jer je država platila tu proizvodnju, mi smo prodali kulturno dobro", rekao je Zelenović.

On je dodao da država Srbija i dalje plaća čuvanje tih filmova, dok prihod od prikazivanja uzima onaj ko je kupio Avala film, "jer može da radi šta hoće, pa i da zabrani prikazivanje tih filmova".

"Mi u Kinoteci čuvamo kopije tih filmova, ali ne možemo da ih damo ako bi neko od autora, na primer, hteo da pravi retrospektivu, već saglasnost treba da se traži od onog ko je kupio te filmove. Za sve se pita vlasnik prava.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Dogovorom dva ministra sve je moglo da se uradi drugačije, kad smo tražili da se ti filmovi izuzmu iz privatizacije, ali na žalost nije", naveo je Zelenović za RTV.

Ukazao je i da je još uvek misterija ko je kupio Avala film, dok su se u javnosti pominjala razna imena. On je apelovao na vlasti u zemlji da otkupe prava na filmove od Avala filma i da ih vrate državi.

Zelenović je ocenio da je Bata Živojinović obeležio jednu epohu i značajan deo istorije filma na ovim naši prostorima od Slovenije do Makedonije sa oko 350 snimljenih filmova, što je opus "pred kojim morate da zastanete", te da glumci novije generacije imaju na koga da se ugledaju.

On je rekao da je Bata bio ne samo veliki glumac, "već i veliki čovek koji je i u svom selu Koraćici uvek bio spreman da zavrne rukave i da pomogne, ali i ad sedi u kafani sa svojim komšijama".

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Dodao je da je bivša Jugoslavija imala velike glumce i da je konkurencija bila velika, zbog čega je najbolje rešenje bilo kad bi se u istom filmu našli i Bata i Boris Dvornik i Ratka Poliča i Milena Dravić... jer takvi filmovi ostaju zapamćeni. Smatra da ovaj trenutak nije dobar za senzacionalizam i protenciranje priče o Dvorniku i Bati i njhovom odnosu 90-ih godina, navodeći da bi on rađe pamtio trenutke druženja Bate i Dvornika u selu Koraćica.Zelenović je kazao da Batu poistovećuju sa glumcem ratnih filmova, iako ih je snimio 35, što je svega 10 d 15 odsto njegovog opusa.

"Ali, to nije čudno jer su to su dobri filmovi koji se i danas prikazuj na svim televizijima u regionu", rekao je on.Zelenović je kazao da ne razume to što Socijalistička partija Srbije pravi posebnu komemoraciju Bati, dodajući da su se od njega mogli oprostiti na zvaničnoj komemoraciji koja se održava sutra u Skupštini grada Beograda.

"On jeste bio i političar, što mi je zanimljiv segment njegovog života. Njega su i tad zvali 'ministar za narod', jer mu se verovalo više nego skupštini i drugim institucijama. I ta politička priča se nije završila kako treba, Bata je nerado govorio o tom periodu i mislim da nije bi presretan zbog toga", rekao je on.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je dodao da je Bata bio velik i zbog toga što nije pravio razliku između i glavne i male uloge, te da je mnoge uloge radio zato što je hteo da pomogne da se neki film napravi. A sve je to, kako je dodao, radio u vremenu kad je snimao 13 do 14 filmova godišnje.

Prema njegovim rečima, filmovi Kozara, Neretva, Sutjeska, Valter brani Sarajevo – bili su prilika da se oproba sa najboljim svetskim glumcima koji su tad dolazili kod nas, ali i da ode u beli svet, ali da ga to nije zanimalo.

Povodom polemike da oko otg ada su ti filmovi bili ideološki, Zelenović je kazao da se filmovi nikad ne gledaju iz vizure sadašnjeg vremena, već onog u kojem je snimljen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track